una mica de tot arreu

El llegat de Roser Lleó i la Biblioteca Popular de Cervera

a

267_Esquela_14-8-1985_La_Vanguardia

Roser Lleó Feliu fou la primera bibliotecària auxiliar que serví en la nostra Biblioteca Popular quan aquesta, per decret de la Generalitat, fou creada l‘any 1933. Vingué a Cervera amb el títol recentment obtingut.

Roser, era una noia jove, maca, entre rossa i pell-roja, amb unes ulleres de vidre gruixut, que lluny de desfavorir-la, li donaven un aire simpàtic d’intel·lectual incrementat per una figura esprimatxada i un rictus de sofriment sobre els seus llavis pàl·lids.

248

Vet aquí que ara explico una història especial d’aquestes que agrada escoltar.

Ramon Mª Razquin, sempre atent a qualsevol cosa que incrementi la seva vastíssima col·lecció de material relacionat amb Cervera, es trobava a la ciutat de Vic. Va fer una parada en un Llibreter de vell i, tot i fent una llambregada al material que s’hi amuntegava, es va fixar en un àlbum que semblava de fotografies. Va quedar sense alè quan es va donar compte del que tenia entre mans: un petit tresor ple de fotografies fetes a Cervera. La majoria giraven al voltant de la Biblioteca Popular i de la gent que hi estava vinculada. També hi havia imatges de diferents indrets de la ciutat i algunes d’altres llocs de la geografia del país.

Aquí teniu la tapa d’aquest àlbum que, possiblement, va ser venut en un lot, junt amb altres pertinences de Roser Lleó, per algun dels seus hereus, els noms dels quals s’esmenten a l’esquela que hi ha a l’inici d’aquest post.

0_Pàgina_01

Aquí teniu algunes de les pàgines de l’àlbum, per tal de que vegeu amb quina cura estaven posades les fotografies, així com també la informació manuscrita que hi havia afegida.

LEAD Technologies Inc. V1.01

0_Pàgina_47

0_Pàgina_64

Ramon Mª Razquin ha fet un treball minuciós amb aquestes imatges, tot i escanejant-les, podent així admirar-les, cadascuna d’elles, per separat.

Cal dir que aquest espai, la sala principal de la Biblioteca, fins avui, ha servit per aixoplugar diferents activitats. La meva mare, Ramona Trilla Carulla, sempre m’explicava que aquesta sala era l’aula que es feia servir quan anava a Estudi– així ho anomenava ella- i que la seva professora era la Sra. Fany. La recordo perfectament de veure-la per Cervera quan ja era força gran. La Sra. Fany estava casada amb el “Patilles”, que era l’aguatzil del poble, i que va ser el primer que van assassinar en esclatar la guerra. Una mort ben terrible, que jo feia que m’expliques la mare, ja que sempre m’ha agradat més la història real que els contes. Però això fuig del tema…

6 de febrer de de 1934.- Inauguració de la Biblioteca Popular. D’esquerra a dreta, 6 alumnes de l’Escola de Bibliotecàries ( Garcia, Portella, Benavent, Jardí, Capmany i Ponjoan), Jordi Rubió i Balaguer (Cap de Servei de Biblioteques Populars de la Generalitat), Frederic Gómez Gabernet (Arxiver), Manuel Herrera Ges, Mercè Masvidal Coll, Roser Lleó Feliu i una persona no identificada.

004

6 de febrer de 1934.- Inauguració Biblioteca Popular.

005

6 de febrer de 1934.- Inauguració Biblioteca Popular.

006

6 de febrer de 1934.- Inauguració Biblioteca Popular. Dinar a la Fonda Barcelonesa.

007

6 de febrer de 1934.- Inauguració Biblioteca Popular. Carreró de Sabater.

Una imatge de les més belles que es conserva de la nostra antiga Cervera!.

008

Interior de la Biblioteca. En el post d’ahir vàreu poder veure el parquet nou però, el record que tenim dels grans llistons de fusta massissa que cobrien el terra, no se’ns esborrarà ja que el soroll que feien quan els trepitjavem restarà per sempre a la memòria dels que sovintejavem aquest espai.

013

La Biblioteca amb gent.

014

Conferència del Sr. Montoliu. A la seva dreta, Mercè Masvidal, bibliotecària.

180

Mercè Masvidal i Roser Lleó, al jardí de la Biblioteca.

182

 Rosita Galitó, Mercè Masvidal, Roser LLeó i els seus pares, Srs. Lleó Feliu.

073

Cervera, carrer Major. “cal Trilla”, lloc on Roser Lleó hi tenia la “Dispesa”.

186

A la terrassa de l’habitatge amb Ramona Elias, Encarnació Galitó, Mercè Masvidal, Roser Lleó i, en primer terme, Rosita Galitó.

224

A la mateixa terrassa amb Mn. Josep Sala i el jove Felip Elias (Treballava a cal Cinto Oliveretes, al carrer Combat i era un habitual de la tertúlia que encapçalava el meu pare, Francesc Bonet, a “cal Delfín”).

255

Qui no recorda la Merceria Vilalta del carrer Combat?. Aquesta jove somrient, que porta una gran llaçada, era una de les germanes.

1935 a Solsona. R. Carbonell, Masvidal, Roser i R. Vilalta.

084

Quan van traslladar Roser a una altra Biblioteca abandonà Cervera. I, sense saber-ho, molts anys més tard, ens va deixar aquest important llegat: l’àlbum en el que s’hi troben 264 fotografies.

265_Notícia_Butlletí_Cambra_de_Comerç_Juny_1935

Roser Lleó Feliu amb una amiga, totes dues molt elegants.

262

Tanco el post amb aquestes paraules extretes de l’article que Josep Mª Razquin li va dedicar a Segarra del 17 de setembre de 1985. Havien  treballat plegats a la Biblioteca de Catalunya.

“Els seus darrers anys han estat dramàtics. Minvades totes les seves facultats, agreujats els mals que sempre patí, perduda quasi la vista, es veié privada del consol dels llibres que tant estimà.”

I amb l’Auca que li van fer en motiu de la seva jubilació.

266_Auca

El fet de destapar aquesta història ha estat en motiu de la re-inauguració de l’espai de l’Antiga Biblioteca a l’acondicionar-lo com a seu de les Corals.

Tenint en compte la importancia d’algunes d’aquestes imatges i la vinculació que tenen amb aquest espai, editaré algun altre post per tal de que en podeu gaudir i pogueu cóneixer una part de la història local que potser no teniu present.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: