una mica de tot arreu

70a Fira de Sant Isidre, 2014. Fira del Pa? ( 6)

En principi aquesta Fira s’anunciava com la 3a del Pa i sí que recordo que, el primer any, es va donar molt protagonisme a tot un seguit d’aspectes vinculats amb el pa: exhibicions al Sindicat, decoració molt encertada amb frases sobre el pa, embelliment de finestres de la Universitat amb el pa com a protagonista…

En canvi en aquesta anomenada 3a edició  de la Fira del Pa, a mi i a altres que m’ho han comentat, el tema del pa ha estat un apartat més de la Fira en el que et trobaves un expositor amb una col·lecció de diferents classes de pa i això era tot! Les botigues que venien productes vinculats amb el pa o amb a pasteleria són les que trobem en moltes fires quan busquem alguna parada per fer un mos. Per tant, dir que aquesta Fira és la Fira del Pa als visitants que hi buscaven el protagonisme d’aquest element, obviament no sabien trobar-lo degut a que només veien un estant, un més, potser més complet i ben arranjat, però que de cap manera compleix les expectatives que un té quan un pensa en una Fira del Pa.

Pensem en la fira del Torró d’Agramunt, que sí que li poden donar aquest nom, perquè realment el paper que hi té aquesta llepolia és del tot predominant en el context de l’esdeveniment. Caldrà buscar alguna nova fòrmula perquè s’arribi a assolir l’objectiu d’aquest títol de Fira del Pa ja que aquest any no s’ha ajustat al que el públic esperava.

teula i pa

Un ram ben aconseguit embellia la zona dedicada a la exposició o mostra de diferents classes de pa.

pa

Dues imatges de l’expositor on hi havia col·locats les diferents classes de pans.

taulell

pa 14

Els tipus variats de pans anaven acompanyats d’un text explicatiu. Ens adonàvem de la gran varietat de peces que es poden fer amb el nom d’aquest aliment tan bàsic.

pa 1

pa 2

Pa laxant! Una aplicació ben curiosa i si va bé, perfectament útil!

pa 4

El pa de vidre actualment triomfa. És un bon complement per acompanyar menjades especials.

pa 5

Aquest pa fosc i consistent és el que es menja tradicionalment a Ucraïna.

pa 6

El pa de colze és el nostre pa, el que més es feia a La Segarra.

pa 11

Pa de Malta…de pans n’hi deu haver de tantes classes que fer-ne un recull al llarg i ample de món quasi bé seria impossible.

pa 15

Les botigues que tenien els seus productes a la venda oferien molta variació. Les típiques orelletes eren una bona opció per fer una mossegada.

pa 12

O bé aquests pastissets que tenien un aire molt anglès ja que s’assemblaven a cup cakes.

pa 13

Tanco la part dedicada al pa perquè no vull cansar a ningú posant cadascuna de les varietats exposades ni cada producte dels que venien al públic les botigues. Espero que aquest recull serveixi de mostra del que va ser el racó dedicat al pa, del tot insuficient, per donar nom a la Fira.

Passem ara a l’altre racó de la fira en el que el pa, o al menys els elements que giren al voltant de l’elaboració d’aquest aliment de primera necessitat, hi tenien protagonisme.

El bar gestionat des de Cafeteria “el Campanar” estava decorat amb elements procedents del Museu del Pa, ubicat al carrer Combat, 24. Presentar aquesta decoració era la condició per la qual es va guanyar l’adjudicació del bar, per tant, el projecte es va haver de portar a terme tal com “el Campanar” s’hi havia compromés.

bar

Tot un reguitzell de banderoles fetes en diferents colors de paper lluien la imatge de molts dels estris que formen part de la col·lecció que s’exposa al Museu del Pa. També, escrit, a mà, hi havia un text explicatiu.

bar 4 bona

Per embeller la barra, d’importants dimensions, es van realitzar cinc muntatges difrents. Cadascun d’ells el presidia un dibuix vinculat amb espais diferents d’elaboració i venda de pa: pastador, obrador, botiga, forn

Com podeu veure tots els objectes utilitzats en la decoració tenien un paper representatiu pel que fa a la elaboració del pa.

Primera composició.

bar 2

Segona composició.

fira 5 bona

Tercera composició. Aquí presentàvem l’ampolla amb el vi que s’ha preparat en motiu de Cervera Ciutat Gegantera.

fira 6

Quarta composició.

fira 7 bona

Cinquena composició.

fira 4 bona

Aquesta taula, posada a la vora del bar era el punt de venda del catàleg del Museu del Pa. S’ha fet una versió molt interessant a un preu fantàstic, 2 euros. Val a dir que els exemplars que s’oferien es van vendre en poca estona.

fira 1

En aquest raconet acollidor també els infants venien per recollir la fotocòpia d’algun dels dibuixos que s’exposaven a les composicions. Es tracta de que els pintin i que, els que vulguin, que els tornin a dibuixar en un full blanc interpretant-los de la seva manera. Han de portar-ho a Cafeteria ” el Campanar” i aquest estiu, en la celebració del cinquè aniversari de l’obertura d’aquest local, farem una exposició i una festa per aquests nens i nenes que han aprés, tot i pintant i dibuixant, un ofici que ja és història.

fira 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: