una mica de tot arreu

A Sant Llorenç de Morunys visitem un espai inoblidable

El que fou un antic monestir a Sant Llorenç de Morunys avui el trobem reconvertit en església parroquial. Aquest edifici romànic del segle XI conté tot un seguit de tresors que val la pena anar a visitar. El més sorprenent,  impactant i que no oblidarem és el retaule que omple completament l’interior d’una capella i que és conegut com la Capella de la Mare de Déu dels Colls. Està considerat l’espai barroc més important de Catalunya.

Posicionem-nos davant l’entrada que ens ha de portar a l’interior del temple i admirem la porta romànica amb arc de mig punt per la que hi accedirem.

vi 21

Una vista de l’església agafada des del claustre. Tant el campanar com el claustre són renaixentistes del segle XVI.

vi 20

Les magnífiques voltes de pedra i les tres naus de la capella ens aniran descobrint els tresors que contenen. El magnífic retaule de Sant Miquel i Sant Joan Baptista, al fons a l’esquera, és una detallista obra d’art del segle XV. Podem veure el sostre de la nau central que llueix una elegant volta de canó.

vi 18

Un element importantíssim del que podem gaudir en aquesta església és aquest magnífic orgue que té un so excepcional. S’hi poden comptar fins a 2080 tubs de metall i presenta 38 registres. Està entre els més rellevants del país pel que fa a la seva època.

vicens 2

La seva bellesa pel disseny i el color de la fusta, és indiscutible i queda ben palesa, tot i contrastant amb el fons de pedra que el suporta. Va ser construït al 1839 i té cadireta i tubs amb veu humana.

vicens 1

A la capella dels Àpostols podem admirar el magnífic retaule del Sant Esperit que és del segle XV i del que n’és autor Pere Serra.

vicens 4

Tota la decoració de l’espai que hi ha fóra del retaule gira al voltant de Santa Cecília per tant, està dedicada a la música. Els àngels que hi ha pintats fan servir diferents instruments en un homenatge a la seva patrona.

vi 5

En aquest raconet s’ha muntat un petit altar en el que la Mare de Déu del Lord n’és la protagonista.

vi 19

I mirant cap a davant ja ens trobem amb el magnífic conjunt de la Capella de la Mare de Déu dels Colls, que el presideix.

vi 6

Josep Pujol de Folgueroles va ser qui va dur a terme aquesta obra tan impressionant. Per realitzar-la es va quedar a viure a Sant Llorenç de Morunys on hi va morir. Va trigar onze anys en fer les imatges i cinc més per enllestir la policromia amb el pa d’or.

vi 16

Tot el treball està fet amb fusta policromada de pi negre procedent del Port del Comte. És una fusta molt forta que per la seva duresa rebutgen els corcs per tant està lliure de que el malmetin.

vi 14

vi 13

S’hi poden comptar un total de 245 imatges.

Les escenes giren al voltant de diferents representacions vinculades amb la Verge Maria: el Magníficat, la Salve Regina, les Lletanies

vi 11

vi 10

vi 9

vi 8

vi 7

Com podeu veure és tracta d’una obra impressionant que no deixa indiferent a ningú. Aquest desbordament de creativitat propi del barroc aquí es mostra amb una intensitat, una imaginació i una profusió de daurats que qui el visita no l’oblida.

Un capellà, fill de Cervera, Mn. Antoni Bonet és el que té cura de la parròquia de Sant Llorenç de Morunys i us atendrà en el que calgui. És el meu germà.

Si teniu ocasió d’anar-hi no us el perdeu ja que és una obra diferent a tot el que heu vist!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: