L’any passat ja me’n vaig adonar. Al febrer l’interior del temple de Santa Maria, si el dia és assolejat, ens regala un festival de llum. Aquesta llum de colors travessa diferents vitralls del temple i s’escampa pel terra i per les parets amb molta vistositat.
El primer any que es va fer la Vitrallada Memorial Toni Nadal aquests colors dels vitralls, era el mes d’agost, només es veien a la part posterior del temple i encara ben poc. L’any passat, semblava que s’havia triat el millor moment per contemplar aquesta gamma de tons escampant-se pel temple però, la impressionant tempesta que va tenir lloc poc abans de començar la Vitrallada, ens va deixar amb un dia ben rúfol que no ens va permetre veure per on anava l’escampall de llum de colors.
Ara mirarem de fer un seguiment un o dos cops al mes per veure com evoluciona aquest fenòmen. De moment i, aprofitant que cada any, abans de la Festa Major de febrer, amb els grups de 5è i 6è del Col·legi Jaume Balmes fem la visita a Santa Maria presento els colors que vam trobar i com els nens i nenes els van saber apreciar i gaudir.
Aquesta ossera de pedra que toca a la porta d’on surten les escales per pujar al Campanar quedava tenyida amb tons lilosos.
Els nens i nenes de cinquè estan atents tot i omplint les qüestions que se’ls hi demanen al quadern de treball. El vitrall que hi ha a l’altar de Sant Nicolau és el que té els colors més atractius i això es nota quan la llum del sol els rebota al terra del temple.
Aquesta nena busca un suport còmode per escriure aliena a l’escampall de colors que té a la vora.
Un altre toc de rosats i liles rebota al costat de la porta d’entrada a l’església.
Els colors dels vitralls ballen damunt les parets de pedra.
L’altar de Sant Andreu llueix una catifa efímera de tons rosats i lilosos.
Els domassos també enxampen els colors que els hi envien els vitralls.
Un altre que pinta la paret damunt la tomba de Berenguer de Castelltort.
Aquesta paleta de colors té molta força i ofereix unes tonalitats molt encertades.
Aquí encara que no es vegi massa bé hi podeu observar quatre reflexes: el del terra, el de damunt el domàs, un altre a la paret del fons i el darrer, tocant a la porta d’entrada. Aquest és l’espectacle que havíem somniat per la Vitrallada. A veure si s’haurà de traslladar i fer-la en aquest temps de l’any. Comptant sempre amb l’element imprescindible que és el sol!
A aquest grup de nenes i nens se’ls hi va explicar, al seu nivell, aquest procés que fa la llum amb els vitralls. Mirant enlaire, es pot veure com els raigs de sol acolorits, es dirigien cap el terra per tal de pintar-lo de colors.
Els de 5è ho observen amb molta atenció.
I s’adonen que hi ha altres vitralls que es reflexen al seu darrera. Cal buscar d’on ve la seva llum…
I fer-los adonar, aprofitant la proximitat, del magnífic vitrall de Coli de Maraya que lluieix a la part alta de la paret que observen.
I ara ve el moment de jugar una mica!
Posar-se sota el feix de llum i quedar tenyits de colors és un entreteniment ben divertit!
Especialment després de l’intensa i aprofitada visita que han fet des de les 10 del matí, tant de l’exterior com de l’interior del temple de Santa Maria, tot i seguint les indicacions del dossier nº 3 coordinat i dirigit des del Centre de Recursos Pedagògics. Una visita en la que han aprés moltíssimes coses d’aquest espectacular temple i de la seva història.
Als alumnes de 5è se`’ls hi fa una breu explicació relacionada amb el Santíssim Misteri ja que el treball en profonditat es fa amb els de 6è. Els dos grups de 6è del Jaume Balmes van assistir la setmana abans a fer aquesta visita. La van realitzar amb molta atenció i va ser molt aprofitada. Cal agrair a la Parròquia que, excepcionalment, se’ls hi mostrés la relíquia.