una mica de tot arreu

Heu vist mai com posen els domassos?

Amb aquest post començo a informar sobre la Festa Major del Santíssim Misteri. Podreu anar veient com es posen i es treuen els domassos, assistirem a les Completes, a l’ofici i a la processó, gaudirem amb els colors de la llum dels vitralls escampant-se pel temple i assistiru al Concurs de sardanes revesses. Seran un total de set posts que només quedaran interromputs el dimecres dia 12, festa de Santa Eulàlia que us informaré del meravellós espectacle que vaog veure ahir a la catedral de Barcelona.

Cada any un grup de voluntaris es reuneix a Santa Maria per posar els domassos a les deu columnes del temple gòtic. Mai ho havia vist i vaig pensar que seria interessant fer un reportatge fotogràfic perquè quedés constància de com ho fan. Entrant a la sagristia, a mà dreta, hi ha l’armari on durant tot l’any hi reposen, ben plegats i protegits.

dom 1

Va ser una sorpresa veure aquest munt de semicèrcols plens de claus. No tenia ni idea perquè servien.

dom 2 2

Els van anar repartint, posant-ne dos a cada columna.

dom 3

Aleshores anaven mirant els domassos. Tots tenien un número, que els identificava. Corresponia a cadascuna de les columnes que havien de cobrir.

dom 4

Les cordes que permanentment estan conectades a unes petites polees van ser deslligades i, amb els cèrcols i els domassos a punt, ja va arribar el moment de començar a posar-s’hi.

dom 5

Les lampades de colors, des del baldaquí de la Madona s’ho miraven…

dom 6

Un cop collades les dues parts dels semicèrcols agafaven el domàs i l’enganxaven als clauets que hi havia perquè quedés ben agafat. Falta posar-hi la part brodada amb daurat que hi queda com a cenefa.

dom 7

Aquí ja s’hi ha posat.

dom 8

Ara, cada voluntari, ha d’anar tirant la corda per poder, amb l’ajuda de la corriola, anar pujant el domàs, fins que arribi a dalt de tot.

dom 10

Aquest la està col·locat!

dom 11

Fa molta gràcia veure aquesta imatge insòlita del domàs estés a terra mentre es va enganxant als clauets per tal de poder elevar-lo.

dom 13

El moment de posar els dos semicèrcols i enganxar-los necessita l’ajuda d’uns quants.

dom 14

Tots van tibant les cordes i intenten equilibrar l’estirada per anar pujant alhora.

dom 15

Un cop el de darrera ja està enllestit cal posar-se amb el següent.

dom 16

Ara venen els difícils, els que estan a la part lateral i de darrera de l’altar. Cal enfilar-se amb escales per arribar-hi. En aquestes columnes hi ha més dificultats per fer-ho!

dom 17

I vigilar de no caure ja que l’alçada és considerable.

dom 18

Fixeu-vos com estan d’elevats veient on es troba l’arc dels altars laterals.

dom 19

Des del costat de la Madona, amb les espelmes en primer pla, es veu la feina feta.

dom 20

Una mirada al revés.

dom 21

La sedositat d’aquestes pedres de l’altar queda ben reflectida en aquesta imatge

dom 22

Ja estan preparats per tibar i aixecar amunt el domàs.

dom 23

Però amb experiència, bona voluntat i ganes el resultat final és magnífic. Els voluntaris que van penjar els domassos son: Ramon Prat. Miquel Tarragó, Josep Mas, Joan Riu, Mn. Gaspar, Ramon Armengol, Jaume Carcasona, Antoni Xuclá, Alexandre Robert, Antoni Nadal i Ramon Pedrós. El Ramon des de que tenia dotze o tretze anys que s’hi dedica. O sigui que ara és el mestre, el que en sap tots els secrets. Em va explicar que hi anaven, durant molts anys, quatre homes a fer-ho i que eran un treball remunerat. Amb els anys va semblar que es podia fer un estalvi i aleshores es va fer amb voluntaris, a cost zero. I ell hi ha seguit participant.

dom 25

Aixecant les faldilles per anar polint els detalls i deixar les cordes ben posades…

dom 2

El resultat final es veu quan els domassos llueixen en el moment de les celebracions. Hi veieu alguna cosa especial en aquesta imatge? Demà diré el que és.

dom san

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: