una mica de tot arreu

Any Josep Mora (1)

Josep Mora, l’arquitecte fill de Les Pallargues va destacar com a activista cultural. La seva sentida mort va coincidir per pocs dies de diferència amb el traspàs de Toni NadalLa Segarra estava de dol ja que perdia dues persones emblemàtiques que estimaven aquesta terra.

Josep Mora havia estat fundador, l’any 2000, de l’Associació Amics de l’Arquitectura Popular i han estat les persones vinculades a aquesta Associació les que han organitzat aquest anomenant Any Josep Mora programant una sèrie d’actes en recod de qui fou company i amic.

El primer acte d’aquest Any Josep Mora tingué lloc el 20 de juliol a Les Pallargues. Més endavant al Castell de Concabella s’inaugurà l’exposició dedicada al seu record.

Aquest passat diumenge dita exposició, que serà itinerant, va ser presentada a l’espai Lo Pardal d’Agramunt.

Llegiu la invitació per veure els actes que s’anunciaven.

agramant 1

Aplegats tots els assistents en aquest espai tan especial, els Safareigs d’Agramunt, vam poder admirar tot el conjunt construït a finals del segle XIX, l’any 1882.

mora 9

mora font aixetes

La seva articulació és molt curiosa. Adopta una forma serpentejant que permet l’aprofitament màxim de l’espai de l’aigua.

mora 13 la retallada

Amb aquest aprofitament ben visible fins a 70 rentadores podien fer la bugada amb comoditat.

mora 000

Quan tenim la bugada feta el que necessitem són agulles d’estendre per tal de subjectar la roba quan la pengem del fil perquè s’assequi. I aquestes agulles gegantines són les que trobem als Safareigs d’Agramunt.

mora pinça

El disseny tradicional de l’agulla de fusta de tota la vida i la realització amb ferro formen un conjunt molt atractiu.

mora pinces

Porta per nom “Les tres agulles” i ja fa uns quants anys que tres artistes d’aquestes contrades van ser els encarregats de fer aquesta instal·lació

mora 3

I ara, coincidint amb la presentació de l’exposició a Agramunt, la ciutat ha dedicat aquest monument a Josep Mora. Aquí podem veure l’alcalde de la ciutat, Bernat Solé, tancant els parlaments que es van fer en motiu d’aquest acte.

mora 8

Ens acompanyà un dia emboirat que donava una percepció especial a l’entorn.

mora 0

Aplegats al voltant de la instal·lació.

mora 01 asistents

Els músics es preparen per tancar l’acte amb un petit concert.

mora 10

mora 7

mora 11

El forat de l’agulla dóna per espiar i trobar-te amb els amics de Josep Mora que presenten la seva obra per aquesta exposició que anem a inaugurar. Són la Roser Sarries i el Ramon Ninot.

mora 6

També hi espia Ramon Guixé, coautor de Les tres agulles, obra que realitzà juntament amb Serafina Balasc i Montse Guerrero.

mora 12

A la planta baixa de Lo Pardal podem veure l’acte d’inauguració. Les obres de diferents artistes estan exposades en aquest espai així com també al segon pis.

mora 16

mora 1

Acabo aquest post amb una imatge de Josep Mora que dóna pas a un conjunt de fotografies en les que se’l pot veure en diferents moments de la seva vida. La vida d’aquest home que estimava les pedres.

En un altre post hi trobareu les obres exposades i el nom dels autors de cadascuna d’elles.

mora 21

2 comments

 1. Serafina Balasch

  Hola Carme!
  Revisant l’exposició itinerant que es fa al Pepe Mora he anat a para al teu Blog. Molt agraïda del teu reportatge dels Safareigs d’Agramunt. Jo no hi vaig estar present i em fa il·lusió veure les diferents opinions i les variades fotografies que es van fer del moment.
  Una abraçada.
  Serafina Balasch

  • Bon dia
   Molt agraïda per les teves paraules. Ja sé que, junt amb els teus companys, ets l’autora de la instal·lació que es va inaugurar a Agramunt. Em van agradar molt aquelles agulles d’estendre roba gegantines tan adients en l’espai que acupaven. I el teu treball, el sac amb les formigues, em va cridar fortament l’atenció per la seva bellesa i el missatge que transmet. Fer difusió de tot plegat és una manera de fer país i de recordar persones com Josep Mora. Gràcies per les teves paraules.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: