una mica de tot arreu

Pessebre vivent a Sant Guim de la Plana

Ahir a la tarda vaig estar visitant el Pessebre de Sant Guim de la Plana. No era la primera vegada ja que el record era bo.

Voldria parlar de l’experiència que vaig tenir ja que portava dues nenes de quatre anys molt receptives per veure’l. Vam arribar als voltans de dos quarts de 6 i vam sortir de la visita prop d’un quart de deu. Compteu que vam estar unes quatre hores entre l’espera i el recorregut. És impensable castigar els infants d’aquesta manera i atés que, per evitar la cua ens vam posar els últims, quan vam entrar, amb una altra nena de 4 anys que també estava molt motivada, vam tenir tota l’estona la sensació de que ens feien passar ben depressa sense poder-nos entretenir amb els detalls i les explicacions que necessiten els infants en aquesta edat. Aquest problema demana una solució: o donar pas, en primer lloc a la gent que portin nens petits o fer l’entrada per ells més tard posant algun joc al magnífic espai social amb que compta el poble ja que, atés que l’entrada s’ha de comprar d’hora per no trobar que estan exhaurides, cal anar-hi puntual. I sortosament ahir feia una tarda amb una certa bonança que si arriba a fer un temps més rúfol millor no pensar-hi! Espero que les persones que ho organitzen tinguin en compte aquest problema.

Per fi ja estem a punt d’entrar!

aplana 1

aplana 2

El Pessebre vivent de Sant Guim de la Plana és espectacular. Muntat al llarg d’un conjunt de vivendes en les que hi trobem espais autèntics com cuines, sales, cellers, racons plens d’encant… tot i fent fent un viatge a través del temps i gaudint amb el treball dels artesans, que des dels seus racons ens mostren una manera de fer que ja és història.

No posaré les típiques imatges publicitàries, que ja les podeu trobar en altres llocs, aquí mostraré pinzellades de petites parts d’aquest magnífic espectacle perquè us animeu a veure el tot o sigui els ambients sencers.

Comencem el recorregut estirant aquesta corda que ens obrirà una porta, tot i endinsant-nos en el misteri i la màgia d’aquest pessebre. Traspassem doncs el dintell per entrar a un vell món que no oblidarem.

aplana 28

Un món en el que el color, les textures i els materials en són els protagonistes. El to cromàtic que unifica aquestes escenes està molt ben aconseguit.

aplana 3

aplana 4

Admirar velles voltes de pedra i fusta lligada amb cercles de ferro i explicar el nom i el perquè del seu ús és un plaer afegit a l’admirar aquests espais.

aplana 5

Diferents prespectives, en passar d’un nivell a l’altre, ens fan adonar d’una manera nova de mirar les escenografies.

aplana 6

Els sostres, també són per anar apuntant detalls: canyes, teles…

aplana 7

Alguns racons els podem admirar com si fossin quadres. El punt de llum hi dóna la màgia que ens transmet la imatge.

aplana 8

aplana 9

Parets que s’assemblen a bancals, tant identificatius en aquestes contrades…

aplana 10

Endevinem maneres de construir escales i de pintar parets fins a la meitat en la dualitat fosc, clar.

aplana 11

La gamma de tons terrosos i ocre omple de calidesa aquest ambient.

aplana 12

Aquí la gamma cromàtica ve donada per un verd grisós que s’esten damunt la composició, amarant-la de suavitat i endolcint la duresa del ferro.

aplana 13

Retallada contra el carrer del fons, la figura d’aquest captaire irreal, dóna fe de la realitat del que demana, en un gest antic i actual, ja que avui la pobresa s’estén arreu com una taca d’oli.

aplana 15

Una cadència d’hores tranquiles en un espai a recer del fred ens fa admirar el conjunt de teules tan ben posades, amb cura i traça…

aplana 16

Una figura preciosa la d’aquest jove que ens fa dubtar si és real o no. Plantat emmig del camí, la seva mirada perduda a l’infinit, no parpelleja ni un instant.

aplana 17

Els aprenents són el futur. Sense la seva voluntat de tirar endavant els vells oficis, aquests es perden.

aplana 18

Les bigues vinclades, la volta d’anys, el blat etern i el caliu de la palla sempre dóna bona companyia en temps de fred i boires.

aplana 19

Detall.

aplana 20

Quants anys fa que heu restat en aquesta posició tot i menjant un bon àpat?

aplana 22

Algú, però, l’acaba de fer: el pa tou, l’escudella fumejant i els ous ferrats encara calents amb el rovell que s’esllavissa fent camí cap al plat.

aplana 23

Algú ha passat pel mercat i la fruita i verdura, ben fresca, s’ofereix a la vista amb els seus vistosos colors.

aplana 24

Posa’n una mica més que avui hi ha gana!

aplana 25

Les parpelles mig closes, en un gest de capteniment que reflexa una extraordinària serenor.

aplana 26

L’espai on la remeiera barreja les herbes té un punt de màgia i de bones olors que convida a fer-hi una estada!

aplana 27

Acabo amb aquest petit tastet d’imatges d’alguns detalls dels que trobareu en aquest Pessebre. Aneu a visitar-lo i podreu veure totes les composicions des de diferents prespectives, podreu gaudir amb l’aviram i altres animals i segur que us complauran les escenes cabdals de qualsevol muntatge nadalenc: l’anunciació, la cova…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: