una mica de tot arreu

Jaume Balmes

Aquest és el darrer post de l’any i el dedicaré al meu estimat col·legi Jaume Balmes. A Cervera tenim la sort de gaudir de molts edificis espectaculars i d’alguns espais magnífics. La plaça Pius XII és un d’aquests indrets on s’aprofita fer-hi una visita. Tot i que el mirador de La Pergòla és d’impacte i que la Universitat sobresurt per la seva magnitud el bonic edifici que correspon al centre educatiu Jaume Balmes dóna un fantàstic contrapunt a aquesta zona.

Estareu d’acord amb mi respecte a l’encert en el disseny d’aquesta escola. Destaca especialment la corba tan elegant amb que acaben les catorze finestes de la planta superior que, òpticament s’allarguen damunt les altres catorze de la planta baixa, i que proporcionen una bellesa a un conjunt format per un cos central i dos laterals que donen un aire molt lleuger i elegant a la façana.

cervol 7 bona

Un parell d’esvelts i ufanosos xiprers estilitzen tot el conjunt a l’estar plantats als extrems de l’edifici.

cervol 6

M’agrada fer fotografies a aquesta façana en temps d’hivern ja que els arbres, al ser de fulla caduca, deixen a la vista tota la bellesa d’aquesta part frontal. A l’estiu l’edifici perd molt, especialment l’ala esquerra, ja que l’espés fullam dels plàtans no deixa veure la filigrana d’aquest conjunt de finestres.

cervol 4 bona

És tradició del centre decorar aquestes finestres amb motius adients a cadascuna de les estacions de l’any . Són moltes les persones que es fixen en com van canviant, estació rere estació, els motius al·lusius a festes, esdeveniments, celebracions… Tinc un arxiu, no digital, que dóna fe de com s’han embellit aquesta gran quantitat de vidres al llarg de molts anys.

cervol 3

De tots els centres escolars en els que he treballat o bé que conec, i que són molts, mai n’he trobat cap que es pogués comparar amb aquest. L’amplada dels passadissos, la grandària de les aules, la terrassa infinita que conecta amb les classes dels més petits i, especialment, les vistes a la plaça Pius XII i al paisatge dels afores de la ciutat, són un afegit extraordinari que dóna un aura especial a l’edifici. La natura entra per tots els racons que s’amaren de verd en primavera, de blanc quan hi ha nevades i de groc quan rossegen els blats. En fi treballar en aquest espai és un privilegi extraordinari!

cervol 1 bona

I pel que fa a la llum més ja no se’n pot demanar. Els llargs passadissos, oberts a la plaça, ens permeten veure tota la zona, especialment els del primer pis des dels que es pot contemplar el gran finestral, obert de bat a bat,  que és La Pergòla i que ens transporta fins a la ciutat vella.

cervol 2 bona

Aquest any el símbol de Cervera, el cèrvol, està de moda. S’han vist moltes decoracions nadalenques en que ha estat el protagonista. Les finestres del col·legi Jaume Balmes han acollit aquest bell animaló i, tot i fent saltirons damunt d’unes formacions de gel, ha animat amb els seus colors aquest escampall de finestres que, mireu-les en detall, fan tant goig.

cervol 5

En aquest darrer post vull remarcar dues coses. Que cal compartir amb les diferents maneres de ser i de pensar i que cal saber reciclar i treballar amb materials de baix cost per tirar endavant els projectes.

En la decoració de Nadal del Jaume Balmes trobem les dues coses. El compartir representat per una munió de mans que, tot i sent iguales, cadascuna té la seva propia personalitat, les figures dels Reis d’Orient que simbolitzen aquesta pluralitat de races, creences i maneres de fer i pensar i el tió que tot ho lliga com a símbol d’un pais que acull, que respecta i que vol mantenir les tradicions. Compartir no és imposar sinó respectar el de tots.

balmes 4 bona

Observeu la senzillesa del material emprat per aconseguir un impacte visual molt potent.

balmes 2

Pareu-vos a mirar els detalls; variació, personalitat, color, imaginació, diferència…

balmes 1

Pels que tenen un tarannà menys creatiu les figures geomètriques són una bona manera de fer objectes ben elaborats.

balmes 3

El paisatge omple qualsevol finestra eixamplant horitzons. Baixar les escales i trobar-te sempre amb algun mural que es confón amb l’exterior és un plaer que es repeteix cada cop que hi passes pel davant.

balmes 5 bona

El cèrvol torna a destacar, majestuós, dibuixat amb gran quantitat de paperets retallats.

balmes 8 bona

Paper blanc del més senzill amb la forma de la mà de cadascun dels infants ens dóna la imatge d’un arbre que, tot i que l’ hem vist moltes vegades…

balmes 6

… aquí agafa una dimensió diferent al tenir aquesta llum que va canviant en les diferents hores del dia.

balmes 7 bona

Qui no s’enamora d’aquest edifici, que amb les darreres obres va quedar del tot reexit? Són tantes les generacions de cerverins i cerverines que han passat per aquestes aules!  Aquí han aprés els fonaments del que avui és la seva realitat manifestada entre altres coses des del seu treball: de metge, advocada, empresari, llicenciada, químic, paleta, lampista, informàtica, músic, gestora, publicista… en fi no acabaríem amb la llista dels homes i dones que han trepitjat aquest centre i del que en guarden molts records.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: