una mica de tot arreu

El Born, tres-cents anys després del 1714

La matinada de l’11 de setembre de 1714 començà l’atac definitiu. La lluita es prolongà durant hores i hi hagué milers de morts.

A les dues del migdia, Villarroel aconsellà la capitulació.

Estem a punt d’entrar en el tricentari d’aquests fets. Aprofitant aquesta data es vol recuperar molt més del que fa tants anys s’ha perdut. Amb VIURE LLIURE el país vol tirar endavant apostant per un canvi.

boen 1

El nou Mercat del Born fou projectat el 1871 per Josep Fontserè. Fou capdavanter en l’adopció de la nova arquitectura de ferro a Barcelona.

I ara, en aquest espai on tingueren lloc fets cabdals per la història de Catalunya, al posar a la vista les restes dels barris que van ser enderrocats i els centenars d’objectes d’ús quitidià recuperats, ens trobem amb que la memòria històrica se’ns presenta més viva que mai.

born 2

born 30

born 21

Aquí es troben les restes d’aquesta Barcelona pròspera que va haver de patir directament l’horror de la guerra entre 1691 i 1714.

born 31

born 33

born 34

Uns panels explicatius informen molt bé del que era cada cosa al llarg de tota la zona excavada.

born 32

Ferro i pedra, en un maridatge en el que la història de diferents èpoques de la ciutat s’agermana, per tal de reconstruir uns fets que les generacions actuals han de saber.

born 22

born 4

born 5

born 6

Velles llambordes que foren testimonis d’una Barcelona pròspera i plena d’esplendor però que també ho van ser d’episodis dolorosos i destructius. Si poguessin parlar quantes coses explicarien!

born 7

born 23

born 24

A l’espai expositiu viatgem a un altre temps i ens adonem com a Barcelona s’havia imposat el gust pels colors vistosos i els ornaments en la indumentària, mentre la festa, la dans, la música, el teatre i l joc impregnaven el batec de la capital.

born 8

Una gran quantitat d’objectes trobats a les excavacions es poden veure en aquest gran espai dedicat a mostrar-los. Des de les coses que pertanyien als infants…

born 9

…fins a elements decoratius que formaven part de les construccions.

born 10

born 11

born 18

Els habitants de la ciutat vestien per embellir-se al màxim.

born 19

Aquest conjunt de sivelles donen fe de l’oferta variada que hi havia i la possibilitat de poder escollir d’entre molts models.

born 20

La part dels Austries, amb l’arxiduc Carles.

born 16

La dels Borbons amb Felipe V.

born 17

born 15

L’11 de setembre de 1714 en el moment de ser ferit, Rafael Casanova capitanejava les tropes de la Coronela sota el seu comandament, enarbolant la Bandera de Santa Eulàlia símbol de la ciutat de Barcelona.

Poder quasi participar del desenvolupament d’aquests fets per mitjà d’un espectacle amb so i imatges és, des del meu punt de vista, un dels moments més importants en la visita a aquest espai. Uns episodis molt emocionants i tristos que sembla que els estiguis vivint a temps real.

NO US HO PERDEU!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: