una mica de tot arreu

Els Comdals amb Marc Marquez (4)

Segueixo amb la darrera visita feta a Els Comdals que acabaré de mostrar amb aquest post. L’enceto amb la música, que sempre acompanya en les celebracions i,  a continuació, passarem al jardí perquè pogueu gaudir d’aquesta tardor, reconvertida en estiu, que ha fet possible que aquest espai es mostri amb tota la seva bellesa i esplendor.

A la sala de música la pianola sorprén pel seu mecanisme i per la facilitat amb que es poden escoltar les peces musicals. Mireu com funciona aquest instrument.

marc 34

I observeu aquest conjunt de capses, cadascuna amb el nom de la peça musical que conté.

marc w35

Aquesta sala amb mobles i silleria acabats en daurat, és un dels espais que m’agraden més de l’habitatge. La cortina de randes que hi ha a la finestra, que podeu veure en els posts anteriors dedicats a Els Comdals i editats els dies 15 i 16 d’octubre, és una peça feta de manera artesanal amb un treball de gran qualitat.

marc 36

Deixem la música a la primera planta i anem cap a l’immens jardí de Els Comdals. Aquest jardí té dues lectures: la que correspon al dia, en la que el verd intens dóna el contrapunt a tots els elements decoratius i la vessant nocturna en la que la il·luminació, molt ben cuidada, transforma l’espai en un lloc màgic.

Aquest arbre, de nit, sembla que un grup de cuquetes de llum es despengin de les seves branques. Aquest efecte s’aconsegueix penjant amb un fil pots de vidre, en els que s’hi introdueix una espelma. De dia també queden molt bonics, folrats amb roba de sac i amb sorra al fons. Una idea decorativa perfecta. Al fons, podem veure una antiga màquina per treballar al camp.

marc 19

Qualsevol espai: una taula, un arbre… resulta un lloc adient per recrear-hi un ambient. Al fons una tartana.

marc 20

Una cadira de boga, una caixa de fruita pintada, una galleda de zinc…tot plegat disposat amb gust, crea racons especials i diferents.

marc 22

El material emprat com a base de les llums, el reixat de galliner, s’ennobleix fent de receptacle d’espelmes, flors.. que combinat amb el tul donen uns bodegons elaborats amb materials inusuals i trencadors.

marc 23

Des del jardí, mirant cap a la zona porxada.

marc 21

Els grans curros de pedra estriada són el testimoni dels antics treballs de la pagesia. Al fons, la zona de la piscina té un encant que fa olor d’història pels elements que hi té a la vora, que formaven part del molí de la casa.

marc 24

La zona de la piscina és una part nova i moderna que s’ha maridat amb les arrels dels Comdals.

marc 26

Unes arrels visibles en les diferents peces que formaven part del molí de la casa, que gestionaven els monjos de Montserrat. Estan posades al voltant d’aquesta zona de relax. Aquest immens recipient de pedra procedeix de l’esmentat molí.

marc 25

Així com també aquestes dues grans pedres de molí que, posades com a escultures, embelleixen aquest racó amb la seva elegància i amb el pes de la seva història. Història que caldria explicar una mica. A l’any 1130 Ponç II de Cervera, casat després d’haver-la raptat, amb Almodís de Barcelona, va cedir part dels terrenys del Molí dels Comdals al seu sogre, Ramon Berenguer III.

marc 27 bona

Des de l’inici del segle XV fins l’any 1835 els Comdals van ser propietat del Monestir de Montserrat, convertint-se en el seu graner. Es va edificar el Casal d’estil Gòtic com a residència ocasional del Pare Abat. Al 1776 es construeix un altre molí, cosa que va iniciar un període de disputes amb els vilatans de Cervera. Aquestes finestres que es veuen a la imatge, n’hi ha moltes més, eren les que tenien els monjos a les seves habitacions.

marc 30

A la façana principal de la casa i, dempeus, hi ha una roda exacta que la que presideix aquesta zona. Aquí, disposada com una taula resulta ideal per fer-hi un muntatge decoratiu. Elissa Segarra, responsable de tota la decoració, explica que mai la repeteix ja que els elements que fa servir els busca al camp. Per tant, en temps de tardor aquests vistosos codonyats en són els protagonistes. Com l’heura o les branques d’olivera. Però en una altra època de l’any, la presentació serà molt diferent, adaptant-se sempre als fruits i flors de temporada.

marc 29

Preciosa imatge d’aquesta composició vista des de la terrassa de la primera planta.

marc 28

Si entreu a la casa de Els Comdals per la porta principal, trobareu un espai molt ampli.  Damunt la taula que hi ha al mig i, acompanyat d’un espectacular ram de flors, hi ha un llibret en el que hi podreu llegir tota la història de la casa, des dels seus inicis fins avui. Continuem doncs amb la història que havíem encetat. Quan el Monestir va deixar Els Comdals, la finca va passar per diferents propietaris essent el darrer la Sederia Catalana de Lleida…

marc 40

…que és a qui la van comprar, l’any 1975, Joan Sagarra i Ramona Morera. Tancant aquest llibret hi podem veure les seves imatges.

família Sagarra.

Actualment Els Comdals són propietat de la família Sagarra Morera. Aquesta família és la que ha facilitat el seu espai per acollir, diumenge rere diumenge, els seguidors de Marc Márquez delerosos de celebrar la victòria del jove cerverí com a Campió del món.

marc marquez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: