una mica de tot arreu

Les dones i Picasso, al Paranimf de la Universitat de Cervera.

La ciutat de Cervera pot presumir de tenir un espai magnífic en que s’hi poden realitzar tot tipus d’activitats. Des d’actes acàdemics, trobades socials, espectacles… És tracta del Paranimf de la Universitat, el lloc que van triar els responsables de La Cerverina d’Art per presentar l’espectacle “Les dones de Picasso”. Durant un mes havien programat diferents activitats que giraven sobre la vida i obra d’aquest pintor. Aquest espectacle va ser el plat fort de la programació.

Tots sabem que Picasso, al llarg de la seva vida, va tenir moltes dones al seu costat. I, sempre les pintava. Per tant, la base d’aquest muntatge era donar a conèixer, a partir de la imatge de cadascuna d’elles, els quadres on havien estat representades. Al fons de l’escenari hi havia una pantalla on es podien veure les fotografies de totes elles i, a continuació, diferents imatges de com les veia Picasso al pintar-les.

Tres joves ballarines escenificaven la posada en escena fent ressaltar el tret més significatiu de cadascuna de “Les dones de Picasso”, ja sigui amb el vestuari, la manera d’expressar-se, la seva personalitat…

A la dreta de l’escenari hi havia un cavallet amb un quadre pintat que simbolitzava el que feia el pintor amb la seva imatge Va començar l’espectacle amb el mateix vestuari que van dur per tancar-lo i, de moment, no vam copsar encara, la sorpresa que tindríem en descobrir l’espectacularitat d’aquest muntatge.

dones 4 bona

La primera dona, de principis del segle passat, tenia una imatge molt llunyana de les darreres… A la pantalla veieu el seu esguard…

dones 1

… i aquí en una de les moltes maneres en com la veia el pintor.

dones 6

Una altra de les seves dones, Eva Goudel.

dones 7

dones 8

La representació de la ballarina russa, Olga Koklova, que va ser també companya seva, va donar unes imatges meravelloses contrastades amb la blancor del seu vestit i, totalment banyada en una llum rosada que omplia de màgia la posada en escena.

dones 2

dones 10

dones 12

dones 9

dones 15

Aquí, ja amb una altra parella, fan jocs amb els ventalls tot i seduïnt el públic, cada vegada més entusiasmat.

dones 13

Imatge simbòlica en la que una de les companyes de Picasso posa per ell.

dones 14-crop

Les evolucions de les ballarines per l’escenari, fent voleiar aquests mantons, van donar unes imatges d’una estètica encisadora.

dones 16

dones 3 bona

dones 18

Al darrera, com al llarg de tot l’espectacle, el degoteig de les pintures de Picasso.

dones 19 bona

Olga Guillot, en una coneguda fotografia, ja ens parla, amb la seva suggerent imatge, de temps molt més actuals.

dones 20 bona

Admirem la imatge d’Olga com Picasso la va veure en aquesta interpretació personal del pintor.

dones 21 bona

Aquí podeu copsar com s’anunciava cadascuna de les companyes de Picasso i com hi sortia una explicació identificativa que resumia el tret essencial que en distingia l’una de l’altra.

dones 22 bona

La darrera dona de Picasso, Jacqueline, molt jove, a costat d’ell, ja molt vell.

dones 24 bona

En la imatge que podeu veure a la pantalla la teniu pintada des de la mirada del geni.

dones 25 bona

Escenificació del moment en que Jacqueline rep la trucada telefònica en la que li comuniquen la mort de Pablo.

dones 26 bona

Tram final d’un espectacle que va deixar a tots els assistents amb la sensació d’haver gaudit amb un muntatge excepcional, d’aquells que poques vegades tenim ocasió de veure.

dones 27

dones 28 bona

Les ballarines saluden amb el mateix vestuari que van encetar l’espectacle. Podeu llegir la frase de Picasso “En el fondo no queda más que el amor, sea el que fuera”. Això és el que pensava aquest gran pintor, el més famós de tots els temps, però que, pel que fa al tema de les dones, va ser un gran depredador que les abandonava sense gaires contemplacions.

dones 30 bona

Disculpeu que alguna part de les fotografies d’aquest post es vegi borrosa borrosa però el moviment, constant i ininterromput, de les ballarines dificultava molt la bona resolució de les imatges. Pel que fa a aquests tons de color intensos, en vermells i rosats, són els que banyaven l’escenari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: