una mica de tot arreu

No treguis l’estelada

Continuo fotografiant estelades i, com deia en el post nº 59 editat el dia 14 de maig, m’adono de que segueixen formant part dels nostres carrers i places.

Es van trobant en llocs molt evidents i també en altres més arrecerats. Els trobem en ambients que no te les esperes i en espais en els que ja hi comptes.

Començo amb l’estelada del Poble que, com sempre, lleix damunt les mènsules a la Paeria. ara es veu que torna a compartir veinatge amb la ” bandera española” que ha tornat a sortir, molt previsora, després de la Festa de la Colla, 2013.

seny mensula

Costa d’ajuntar una estelada amb aquestes àligues però el dia de la Fira de Sant Isidre va ser un bon moment per eparellar-les.

estel aligues uni

Aquesta sí que viu amagada. És un lloc que, el que no som veïns d’aquests barris, hi passem poc. Però sempre hi ha un dia que la descobrim. Serà l’estelada dels coptes ja que té l’església dels Dolors ben a la vora i que ara aquest grup d’egipcis fan servir de lloc de culte.

senyera dolors

Les fonts són un encant. A l’altre post, la font de la plaça tenia l’estelada al fons. Aquí passa el mateix: aquesta costa, amb la font que toca al carrer Nou, tan autèntica i gastada, ens porta a trobar l’estelada al mig de la pujada.

seny font cristofol

Quan entres a Cervera pel Portal de la Muralla, els ulls se’n van cap a la roba que el vent fa voleiar: roba blanca de la bugada, roba ratllada de l‘estelada de benvinguda.

est roba estesa

Qui es pensava trobar una estelada en aquesta parada que hi havia el dia de la concentració de Birradiers?. Doncs sí que hi era! I la veritat es que destacava del tot, emmig d’aquesta oferta de roba d’estètica “motard”. Serà l’esteladabirradiera”

est birrad

Dos conceptes d’entendre la vida i la cultura completament oposats: Birradiers i Carranquers. Ens hem de felicitar que a ambdos espais hi trobem una estelada que simbolitza la voluntat d’independència d’un país. Aquí serà, obviament l‘estelada Carranquera.

estelades carranqueres casa

Ja posats amb els Carranquers seguirem amb les estelades vinculades amb aquest grup que acaba de celebrar la seva festa. A la Fira de sant Isidre es demanava, pel Dijos Gras, la compra d’una “carretilla”. Que es va continuar demanant el dia del Ball Parlat a la plaça. No hi faltava l’estelada que podria ser la del “dijous gras”.

estel dijous gras fira

Primer acte programat per la festa dels Carranquers: De Festa Major!. En primer pla l’estelada de Sant Joan de Jerusalem o Degollat

est san joan

Aquí podeu veure, en detall, el nou disseny de la samarreta carranquera. Quedem doncs que podria ser l’estelada de disseny

estl samarreta diables

Aquest grup ha guanyat el primer premi dels Concurs de Grallers. Aquesta estelada que s’alegra del seu èxit es pot anomenar l‘estelada premiada.

est grallers bona

L’estelada del poble aquí agafarà un altre nom i, atès que la carranquera anuncia l’ordre dels lluïments, caldrà pensar en ella com l‘estelada dels lluïments… o tal volta de les mènsules…

estel carranquera

Aquesta darrera estelada, en realitat dos perquè l’una dóna ànims a l’altra mentre s’esta barallant amb la “Bandera española”. S’han picat les crestes i la volen fer fóra. La que està lligada al balcó, no pot ajudar a la seva companya però, l’esperona a que faci la cara nova a aquesta intrusa que, està molt bé al seu país i el representa com cal però, no la necessitem al nostre. Seran l’estelada animadora i l‘estelada lluitadora.

Acabo doncs ensenyant aquesta picabaralla. Caldrà seguir amb un tercer post perquè encara en queden unes quantes que per on i com estan posades s’hi pot fer una segona lectura.

seny jutjats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: