una mica de tot arreu

Processons 1

Aquest post s’enceta amb la fotografia més antiga que tinc sobre aquest tema. Com podeu veure està datada al 1912 o sigui que té més de 100 anys.

Amb el conjunt de posts que faré tractant les processons procuraré donar una explicació de cadascuna d’elles de manera que, sumats tots,  faran possible disposar d’una informació ben completa sobre el tema. El primer que vaig editar fa uns dies el deixarem com el número zero.

Per tant avui començo amb La Processó de la Mare de Déu d’agost que és la que veiem en aquesta primera imatge.

L’any 1338 neix a Cervera, amb gran vitalitat, la confraria de Santa Maria, que al llarg dels anys marcà molt la dinàmica femenina en les processons.

Per la festa de la Mare de Déu d’agost es celebrava un ofici solemne a Santa Maria i a la tarda, es treia en processó la imatge de la “Mare de Déu morta”, dita així perquè anava estirada dins una urna de vidre.

En aquesta processó només hi assistien dones que acompanyaven a la Verge amb cants tradicionals que deien:

“Corona de roses si a la Verge fem,

corona de roses, al cel tindrem”

pro 56

Seguim amb altres imatges: processó del Cor de Maria.

pro 7

A l’esquerra, germans Quintana. Al mig, Antoni Bonet, Eduard Montiu i Joan Puig Torres.

pro 42

D’esquerra a dreta, Josefina Graells, Mª Rosa Villarroya, Montserrat Aldabó, Carme Gomà, Carme Bonet, Rosa Mª Regí, Roser Yago, Ramoneta Comas i Concepció Marrades.

pro 46

D’esquerra a dreta, Victòria Fusté, Montse Vall Cornellana, Paquita Ninot, Dolors Trilla Botines, Mª Rosa Guillén, Rosa Santacana, Maria Camí Alegre Batlle i Gemma Villarroya.

Processó de Corpus. Davant la botiga de “cal Massó”, Arturo Segarra pare. El jove que hi ha al seu costat es deia Lluís.

pro 18

Al davant, Ramon Bernaus. A continuació, a l’esquerra, Antonio Oriol, al mig, Ramon Robinat i a la dreta Oriol pare. El tercer músic de l’esquerra és Jesús Quintana pare dels dos joves que hem vist a la processó de la primera fotografia del post.

Al fons, a la dreta, Jaume Camps a qui deien també “pare Camps”.

pro 57

De les tres joves que es veuen al mig del carrer Combat la del vestit més clar és l’Assumpció Pereta. Era la propietària de la carnisseria que hi havia al lloc on ara s’hi troba la Caixa de Catalunya. Va tenir un fill, Xavier Sanz Pereta que veureu vestit de Primera Comunió a la seguent fotografia.

pro 63

Processó de Primera Comunió.

pro 13

D’esquerra a dreta, Ramon Font, Xavier Sanz Pereta fill de la jove de la fotografia que acabem de veure i hereu de la casa Pereta del carrer Combat que en aquests moments ell està reformant. Pomés, Joan Puig Torres, Subies, Josep Mas i Xandri.

pro 61

Vestides de carrer, Mª Tresa Falip i Paquita Riera. De Primera Comunió i d’esquerra a dreta, Felisa Cos, Mª Tresa Tardà, Mª Dolors Villarroya, Angelina Estany i, darrera seu, Mercè Gasol.

Tenen el meu agraïmen totes les persones que em van deixar les fotografies per l’ exposició que es va fer a “el Campanar” així com també a l’Arxiu Comarcal de Cervera.

Mireu de reconéixer tots els participants a aquestes processons. Si hi trobeu alguna errada en les identificacions us agrairé que m’ho feu saber. Tot aquest material el passaré a l’Arxiu Comarcal per tal de que formi part de la història de Cervera.

TÍTOL del proper POST.- nº 58.-    Roba estesa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: