una mica de tot arreu

Sant Domènec, en l’indret on el sostre és la volta del cel

Sempre buscant llocs amb història per ambientar-hi un post de steet style. Aquest racó és una de les baixades boniques de Cervera que porta a Sant Domènec. Vaig cap a l’indret desconegut i quasi mai visitat d’aquest convent. Anem a endinsar-nos en aquest espai inquietant i semiderruït on el sostre és la volta del cel i les portes el vent que hi bufa. Si escoltes bé, cap el capvespre, quan la llum de les postes de sol vermelloses li dóna un to de recolliment, sembla que els sorolls es transformin en un murmuri de veus que s’escampen pels claustres omplint-los amb cants gregorians, com en temps pretèrits.

dome 1

Finestres que busquen la llum tot i obrint-se pas emmig de pedres centenàries…

dom 1 0

…i vitralls desdibuixats que projecten una llum, pàl·lida i esvanida, damunt les lloses envellides i gastades.

dom 1

Les plantes abracen les pedres i s’hi agermanen. La natura vegetal i la natura mineral, conviuen plegades, en espais on la decadència fa el seu caminar cap a l’oblit.

dom 4

Al fons, una vivenda amb…

dome 8

… un ull viu i verd que vigila, sentinella que guarda tresors i que gaudeix amb l’elègancia de la corba i la fortalesa de la pedra.

dome 9

Arcada gòtica, arcada romànica, pedres grans, mitjanes, petites, l’esboç d’una esvelta arcada al fons, brutícia al terra, troncs vius i troncs secs, filferro esfilagarsat… tot s’hi val en aquest bodegó.

dom 2

L’arcada que vèiem al fons. Elegant i ara inútil, encara mostra el treball que el picapedrer li va gravar per embellir-la…

dom 3 bona

L’heura vol tapar el pegat maldestre de qui s’ha atrevit amb el formigó i el reixat de galliner…

dome 5

Aquesta porta amb un arc, que soporta el desgavell de pedres, potser sí que necessitava la biga per no plegar-se. L’heura, amatent, creixerà per tapar aquest l’antièstic pegat i la porta li ho agrairà. Plegades, cadascuna oferirà el que té: l’heura, verdor i vida i la pedra, duresa i quasi immortalitat.

dome 4

La pedra l’ha ofegat. Aquestes restes vegetals pengen, mortes i seques, mirant amb enveja la gespa tendra de color margada com s’escampa pel sòl. La finestra, a punt també de quedar seca i erma, encara deixa passar vents i llums per l’obertura que l’ha deixat mig closa. Està just a la meitat del camí  que li vol canviar el destí.

dome 10

La finestra emmarca aquest retall de ciutat nova que li és tan aliena.

dom 5

Un curiós puzzle fet amb pedra que cal observar amb detall.

dome 11

Transformacions, adequacions… els espais es van adaptant com si seguissin la teoria de Darwin: l’evolució de les espècies que amb milions d’anys s’acomoden al medi. Aquí, amb molt menys temps, espais, obertures, tancats, alçades també s’acomoden amb una estètica ben peculiar.

dom 8

Closa del tot, la funció per la que va ser creada s’ha perdut. Plora el pas dels anys, enyorant diades importants, celebracions joioses, murmuris de pregàries i cants lloant el Creador. Només era una porta o tal volta una finestra allargassada i estirada fins el terra?

dome 6

Sentinelles que, amb posat imponent, fan guàrdia i reten homenatge al seu senyor, el Campanar de Cervera.

dom 7

Un descans en aquest indret amb tan encant, on el silenci és un bon company…

dome 3

… però que en nits de bruixes i d’aquelarre tot es trasbalsa i, aquest tram esglaonat es converteix en un improvisat amfiteatre, en el que un seient és un tresor cobejat que s’agraeix i s’aprofita.

dome 2

Street style: pantalons i samarreta de Zara, abric comprat fa 9 o 10 anys de Purificación Garcia, bolso adquirit a Nova York, penjoll de plata i rodacrasita un regal  que em van fer fa uns 25 anys, procedent l’Argentina, foulard signat per Martina Klein comprat a Eivissa. Cinturó comprat fa 7 o 8 anys no recordo on.

TÍTOL del proper POST.-      nº 52 .- Recuperem la font de la plaça Sant Miquel

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: