una mica de tot arreu

Gaudí al Museu Nacional d’Art de Catalunya

Antoni Gaudí (1852-1926) és, sense cap mena de dubte, l’arquitecte català més popular i reconegut en l’àmbit internacional.

Aquesta exposició que li dedica el Museu Nacional d’Art de Catalunya proposa una nova mirada sobre l’arquitecte, un exercici de desconstrucció del mite, de l’artista i de la seva obra, sovint reduïts i simplificats fins al punt de convertir-los en una marca.

Antoni Gaudí va ser un personatge complex que realitzà la seva obra dins d’estratègies polítiques, ideològiques i estètiques ben concretes. A través d’una museografia basada en la teatralitat i l’acumulació d’objectes, com si es tractés el taller de Gaudí, es presenten més de 650 elements- obres d’art, objectes arquitectònics, de disseny i mobiliari, documentació, plànols i fotografies- procedents d’un centenar de col·leccions nacionals i internacionals, inclosa la del propi Museu, que compta amb un important conjunt d’obres de l’arquitecte.

Passem doncs a veure algun del vast material exposat en aquesta mostra dedicada a Gaudí que fou l’arquitecte preferit de la burgesia i l’Església.

Com podeu veure els dibuixos per diferents projectes eren molt detallistes.

Projecte de quiosc i urinaris públics.

Dibuix d’un suport per a publicitat.

Article sobre el Palau Güell publicat a La Vanguardia.

Els mosaïcs tan utilitzats a la seva obra.

Crucifix i canelobre de tres peus de la cripta.

Peces de gran tamany emprades per Gaudí.

Retrat d’Eusebi Güell, que encarregà un palau a Gaudí, per Julio Moisés.

Explicació d’altres projectes que Güell encarregà al gran arquitecte.

Peces especials.

Una àmplia zona de l’exposició està dedicada a mobiliari. Totes les peces exposades són molt atractives.

Tocador del Palau Güell.

Banc litúrgic.

Vitrina de cantonada de la Casa Batlló.

Gaudí va dissenyar pel distribuidor del pis principal de La Pedrera-Casa Milà un mobiliari integrat a l’arquitectura ondulant de l’edifici. Les peces que el conformaven es van dissenyar als anys seixanta i no hi ha fotos del conjunt sencer. Amb tot, l’equip de Restauració i conservació Preventiva del Museu l’ha estudiat i, gràcies a un treball de recerca de més de dos anys, l’ha tornat a muntar tal com es creu que ho estava originàriament.

Impacta veure el color, la forma i els acabats d’aquest mobiliari.

Aquest és el motlle de fulla de margalló que es va fer servir per la construcció de les meravelloses portes de la Casa Vicens. Aquesta casa fou el primer encàrrec d’envergadura que va rebre Gaudí. Es va tractar d’un projecte imaginatiu, modern i innovador, on l’artista utilitzà per primer cop nombrosos elements estructurals, decoratius i simbòlics, que a la llarga van definir el seu llenguatge arquitectònic.

Aquestes imatges donen fe d’una petita part de l’exposició que recomano visitar-la. Properament es podrà veure a Paris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: