una mica de tot arreu

Recordant…Processons especials i excepcionals

Aquest post tanca la informació donada sobre les processons a Cervera.

La majoria de processons eren les que s’anaven fent any rere any però hi va haver el cas d’algunes que foren excepcionals. Dues d’elles van ser per la pèrdua per robatori de la relíquia del Sant Misteri. Es celebraren l’any 1620 i l’any 1915, ambdues pel mateix motiu, implorar ajuda arran del robatori de l’esmentada relíquia.

La més important va ser la del diumenge 24 de febrer de 1915. Van arribar grups de tota la comarca i van ajuntar-se en una processó general que portaria pels carrers les imatges de la Mare de Déu de la Soledat, la del Miracle, la del Crist de la Sang, el de Sant antoni i la de santa Filomena, a la qual els lladres havien robat les joies votives i l’havien malmès.

Aquesta fotografia molt coneguda està feta en el moment de passar la processó per la plaça Major.

La processó més multitudinària que es va fer a Cervera va ser en motiu de la gran sequera que tingué lloc l’any 1567. Mobilitzà tota la comarca. Trenta-set processons procedents dels poblets confluïren a Cervera on s’arribaren a concentrar unes sis mil persones. Els homes anaven coberts amb tela de saca i descalços. Hi van participar set-centes quaranta donzelles totes vestides de blanc i amb vels negres que els cobrien el cap. Tota aquesta gernació va prendre el camí cap al torrent Salat, o sigui el riu Ondara, on hi van submergir cada una de les imatges que encapçalaven les diferents processons. Es veu que va ploure molt.

D’aquesta impressionant manifestació no hi ha cap constància gràfica degut a l’època en que va tenir lloc.

Una altra processó excepcional va ser la que es va fer en honor de la Mare de Déu de l’Incendi, que és la que va ser portada des de la ciutat de Salta (Argentina) i que va quedar intacta del foc que provocaren els indis al cremar el convent dels jesuïtes on es venerava. Donaren tanta importància al prodigi que es demanà al bisbe de Solsona autorització per treure-la pels carrers. Aquest contestà amb el decret de “celebrar solemne processó fins a la capella del Sant Misteri i després per tota la ciutat, advertint que en dita processó se observaran los estils i pràctiques fins el dia present i que es portarà la creu de Sant nicolau i hi haurà la presència del Sr. Bisbe”. I així es va fer.

En aquestes fotografies podeu veure la imatge de la Mare de Déu de l’Incendi i la de la creu de Sant Nicolau.

Una altra processó que es feia era la del Rosari de l’Aurora. En els seus inicis sortia de Sant Domènec, ja que aquest sant en fou el fundador. Anys més tard s’iniciava a Santa maria. Una característica que la féu especial era que anava acompanyada de la “desperta”, que tenia lloc a les cinc del matí, quan un grup de joves passaven pels carrers invitant assistir-hi i ho feien cantant motets dedicats a la Verge. S’acompanayaven d’alguns instruments sorollosos tot entonant:

“Viva Maria, viva el Rosario.

Viva Santo domingo, que lo ha fundado”

Processó amb la Verge del Coll de les Savines

El dia 3 de maig de 1926 la processó surt de l’edifici de la Universitat sent la primera vegada que aquesta imatge sortia en processó pels carres de Cervera. Va ser en motiu de la proclamació oficial de madona Santa Maria com a patrona dels exercicis parroquials durant la IV Assemblea de Lligues Parroquials de Perseverança de tot Catalunya. La Lliga Parroquial de Perseverança fou fundada a Cervera el febrer de 1923 pel jesuïta Francesc de Paula Vallet.

Aquesta fotografia és la número 585 de la Història Gràfica de Cervera. Correspon a la processó dels Tres Tombs que es feia durant la festivitat de Sant Antoni Abad, patró dels animals. Es celebra el dia 17 de febrer dins la setmana coneguda com dels “barbuts”. Al centre de la imatge s’hi pot veure el banderer i al costat els cordonistes que l’acompanyaven.

Tal com s’ha dit al començament amb aquest post queda per tancada la informació sobre totes o quasi totes les processons que es feien a Cervera.

Cal que observeu aquestes dues imatges ben curioses per tota la quantitat d’informació que ens donen i, a més, la primera correspon a la processó de Corpus però la segona sembla que no, tot i que davant dels capells hi ha les mateixes imatges: la de Sant Cristòfol i una de la Mare de Déu.

A la primera, a l’esquerra es pot veure la perruqueria de la família Gómez, que ja es dedicaven també a la fotografia. de fet, als aparadors, se n’hi veuen d’exposades. El rètol de perruqueria queda tapat pel domàs.

Aquesta altra, que passa pel carrer Major, s’hi veuen les imatges de l’anterior encapçalant la processó. Es tracta de la processó dedicada als Sants votats. També es feia un ofici solemne. La notícia va sortir publicada amb aquest text: “El domingo último se celebró la tradicional fiesta dels Sants votats con procesión y solemne oficio. El orador encargado de la oración sagrada se lamentó de que una fiesta popular, haya quedado aducida a la más infíma expresión de su voto”. Sembla doncs que la cosa anava de baixa.

Els Sants votats són sant Miquel, sant Sebastià, sant Cristòfol i sant Roc. Són els sants advocats contra la pesta.

A la fotografia crida l’atenció la tartana aparcada al fons, el nen de l’esquerra cofat amb un barret que sembla de dona, l’espardenyeria Salat, a la dreta, que estava als baixos de l’actual casa Xuclà i un paraigua que surt d’un balcó que potser anunciava que en venien a la “Botiga Nova” que estava situada a aquesta alçada del carrer Major. Sembla que els macers acompanyant les autoritats tanquen la comitiva. És curiós que una autoritat porti una banda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: