una mica de tot arreu

Recordant…Les botigues del carrer Combat “cal Batalla” (1)

Des d’Associació Cultural el Campanar vam fer un treball lligat amb un homenatge i una exposició sobre algunes de les botigues del carrer Combat. Una d’elles va ser “cal Batalla”

“cal Batalla”, avui tancada però intacta, crec que és l’única botiga de Cervera, que es conserva quasi bé exactament igual que quan es va inaugurar. La darrera persona que la va gestionar, Agustí Batalla, estimava aquest establiment i, fins que es va posar malalt, cada dia obria els aparadors i tothom que hi passava per davant podia adonar-se de l’encant vintage de tot el que hi exposava, així com de l’aire modernista de l’espai.

Cal remarcar que el magnífic vidre que hi ha a la porta i que hi té gravades a l’àcid el nom de la casa ha estat allí des de que es va inaugurar i mai s’ha trencat. Va sobreviure als bombardejos que hi va haver al carrer Combat durant la guerra civil. Sembla un miracle aquesta permanència d’un element tan fràgil.

L’Agustí, quan es va fer l’activitat sobre la seva botiga, va col·laborar del tot deixant una gran quantitat d’objectes que van estar exposats a la Cafeteria el Campanar. El dia de la inauguració vam comptar amb la seva presència i, per tant, tenim a l’arxiu les fotografies fetes aquell dia. També es disposa d’una col·lecció d’imatges de la seva botiga que avui ja forma part dels espais emblemàtics de Cervera. Un espai únic, especial i autèntic.

Agustí Batalla posa al costat d’aquest mapa que és del tot vintage. Sempre va ser generós en deixar el que se li demanava. De fet aquest mapa havia esta en altres exposicions.

La vitrina està plena de molts elements, petits objectes i fotografies que expliquen la trajectòria de “cal Batalla”.

A l’esquerra es veuen les imatges del seu avi i del seu pare, entre moltes altres coses.

Aquest és l’aspecte actual de “cal Batalla”. La casa l’ha comprat un particular i, de moment, es veu tancada. Abans del seu traspàs, l’Agustí va fer canviar els porticons de fusta i repassar la fusteria.

És la única obertura de la casa que dóna al carrer. Per tant, per accedir a la vivenda, calia passar per la botiga.

La casa està al número 8, abans 6, del carrer Combat.

La maneta ja ens fa intuir una mica el que trobarem a l’interior.

Un pany d’aquells que ja no se’n veuen.

En obrir la porta podem apreciar una vista general de la botiga. He vist aquesta fotografia al Facebook i penso que, quan es manlleva una imatge, cal citar-ne la procedència. Moltes vegades m’han demanat fotografies editades al blog unamicadetotarreu i sempre les he deixat i, si ha calgut, les he passat als interessats amb una millor resolució. Cal però que indiquin la procedència, com faig jo, quan faig servir alguna imatge que no és meva.

Fixeu-vos en el terra, hidràulic, els calaixos, amb aquests agafadors tan còmodes, i aquest magnífic taulell. Observeu el detall dels ferros que hi té a sota per posar.hi coses. Tot plegat forma part dels records d’aquest establiment.

Aquesta taula, feta a mida, amb el vidre que deixava veure el que hi havia a sota és molt bonica. Un calaix feia possible treure les coses de dintre.

En el proper post seguirem fent un recorregut per aquest espai tan entranyable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: