una mica de tot arreu

Recordant…Les botigues del carrer Combat,”cal Batalla” (1) (2)

Aquest segon i darrer post dedicat a “cal Batalla” s’enceta amb una fotografia de l’Agustí feta davant de la vitrina a la Cafeteria el Campanar en motiu del reconeixement que se li va fer dins del cicle “Botigues del carrer Combat”.

Fem una mica d’història: Pau Batalla, avi de l’Agustí, al comprar aquesta casa es va estrenar com a propietari de l’immoble ,utilizant-lo com a vivenda familiar i com espai destinat a la llibreria. El seu fill, Carles Batalla Ribera, el va substituir. Des de ben jove ajudava el seu pare i va aprendre bé l’ofici. El seu germà Jacint l’ajudava fent de dependent i repartint la premsa. Agustí, fill de Carles, va ser qui va seguir amb el negoci fins que es va jubilar.

Aquest és el terra hidràulic de l’establiment.

Estem ara a l’interior de la botiga. Al fons, hi ha unes finestres amb vidres glaçats i de colors que amaguen un petit despatx des d’on es controlava l’entrada de clients que, encara que no es veia qui era, sí que per l’ombra s’endevinava que algú havia obert la porta.

Quasi bé tots els elements són de quan es va inugurar. El que sí que es va canviar són les antigues làmpades que van ser substituïdes per dos fluorescents, que donen més llum.

Fixem-nos ara amb aquest estri tan curiós que, junt amb el taulell, criden l’atenció. És un expositor col·locat damunt un gran embalum de fusta, per elevar-lo, i gira damunt d’un eix, cosa que permet poder anar mirant tot el que conté.

És una peça curiosa, original i pràctica, d’aquelles de museu.

Com podeu veure en aquestes fotografies la botiga està quasi bé igual que quan es va inaugurar. El color de tot el mobiliari està pintat en un to de beix pujat que la fa encara més acollidora.

Una bona part de les parets estan cobertes de mobiliari fet amb fusta i a mida en forma d’armaris, calaixos, vitrines…tot perfectament orientat a l’ús que tenia, o sigui, guardar tota classe de material que es pot trobar en una papereria-llibreria que va des d’elements petits i delicats, com les plumilles, fins a grans recipients plens de tinta.

En fi, són els continents d’una inacabable llista d’objectes que han omplert els somnis dels infants, que els han acompanyat a l’escola i els han ajudat a créixer.

També ha estat una botiga de pas obligat pels adults ja que el material d’escriptori, els llibres de consulta i de lectura i les publicacions i els diaris han estat el dia a dia d’aquest establiment.

Un detall curiós és aquest gravat que va fer l’ebenista que va treballar la fusta i que va tenir cura de la decoració de l’espai, i que es troba entrant a mà esquerra: un petit escut amb la flor de lis.

L’antic fil elèctric, el cordó, es pot veure enganxat a la paret per mitjà de les petites peces de porcellana que es feien servir en un temps que ja és història.

A l’aparador s’hi té accés des del costat de la porta d’entrada amb un sistema de tancaments com el de les finestres de les cases.

Aquesta porta es tancà al públic quan l’Agustí es jubilà, l’any 2008. Era un 1 d’abril i ell tenia 80 anys.

“cal batalla” s’inaugurà l’any 1896, per tant, va tenir les portes obertes durant 112 anys.

Pau Batalla, avi de l’Agustí que fou qui va comprar la casa i encetar el negoci, va aconseguir la corresponsalia oficial del diari “La Vanguardia” i, des d’aleshores fins l’any de la jubilació del seu nét, el 2008, van tenir-ne l’exclusiva, tant a Cervera com a la comarca en el que fa referència a les subscripcions. Agustí repartia cada dia aquest diari amb un petit vehicle de dues rodes motoritzat.

Al carrer Combat ha quedat un petit museu on el contingut i el continent ens parlen de la història dels darrers cent anys i on s’hi descobreix tot un reguitzell d’objectes que dormen el son dels anys en aquest esapi que avui, com ahir, encara els acull.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: