una mica de tot arreu

Recordant…Processó de Divendres Sant

La processó de Divendres Sant era la darrera que es feia després que, durant tota la quaresma i cada divendres, els portants vestits de negre treien el Crist en processó.

La participació anà augmentant i, a partir de l’any 1700, ja hi participaven diferents congregacions. Hi havia molta passos: el naixement de Jesús, l’oració a l’hort de Getsemaní, la coronació d’espines, Jesús amb la creu…

Cap al 1800 a la processó hi anaven 22 llancers, 10 soldats, nombrosos armats, soldats dalt d’un cavall, els batidors de l’exèrcit, l’agrupació de casats i també la de solters i el pas del sant sepulcre, que era el que pesava més.

A partir de l’any 1900 es determinà que per portar aquest pas calia pagar 3 pessetes a cadascun dels portadors, amb un total de 80 pessetes que la cambra de comerç recapt+a entre els comerciants.

Hi anava la Paeria en ple i la guàrdia civil.

En els darrers anys la majoria dels participants eren els actors de la Passió, des dels soldats fins als que tenien papers principals.

Al voltants dels anys 60 aquesta processó es deixà de fer.

Els portants del Sant crist en la processó del Divendres Sant. Al fons, es veuen les actrius de la Passió: Maria Blanc, de Mare de Déu, i Maria rosell, de Magdalena.

Els portants, d’esquerra a dreta, són: Josep Lucaya, Josep Pedrós, que porta la imatge, Xavier Porredon i Ramon Rovira.

Recordo de petita haver passat molta por el Divendres Sant a la nit veient com passava la processó davant de casa. Aquells sorolls que feien els soldats arrossegant les llances em posava la pell de gallina.

Soldats que sortien a la Passió acompanyen els portants del Crist, que sempre anaven vestits de negre. Emmig dels dos soltadat vèiem els portants Ramon Rovira i Xavier Porredon.

Una colla de gent jove porta diferents elements de la Passió en la processó de Divendres Sant.

Vestes en la processó del Divendres Sant. Em provocaven molta por i, si feien alguna mena de penitència, encara m’esborronaven més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: