una mica de tot arreu

Colònies tèxtils del Llobregat. Gironella n’acull quatre (3) (1)

Gironella és un municipi de la comarca del Berguedà que està situat a ambdos bandes del riu Llobregat. Acull quatre colònies industrials que són: cal Bassacs, Viladomiu vell, Viladomiu nou i cal Metre que està integrada dins del teixit urbà. A diferència de la resta de colònies de la zona, aquí no s’hi van desenvolupar altres serveis i equipaments degut a aque estava tan propera a la ciutat.

c43

El nucli històric de la població és desenvolupa a la part alta d’un turó on s’hi troben les edificacions més destacables: una part de l’antiga muralla, l’ajuntament, l’església i alguna casa antiga rellevant com la de la família Bassacs, que més tard van fundar la colònia que porta el seu nom.

c28

c29

c30

A la part baixa d’aquest turó el riu va fent el seu curs. El més destacat és el Pont Vell, del segle XIV. 

c44

És en aquest espai, damunt les Roques del Pont Vell, que Gironella reviu els fets de la guerra de 1714 amb l’espectacle “L’onze de setembre i Gironella”. Un muntatge potent, que atrau molts visitants, i en el que la la pirotècnia hi té un paper molt rellevant pel que fa als efectes especials. Resulta imapactant veure com la ciutat crema. L’edició de l’any passat va ser la vintena.

De camí cap a l’església uns atractius murals embelleixen una zona de pas.

c22

c49

c23

Al municipi s’hi troben unes quantes esglésies. L’església nova es va construir al segle XX degut a l’augment de la població i al creixement de la zona com a conseqüència de la implantació de la indústria.

c48

c48

c45

c46

 

c26

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: