una mica de tot arreu

Cervera Capital de la Cultura Catalana. MMEU-moments màgics espais únics (46)

El blog dedica aquest segon post a seguir informant sobre la segona edició de MMEU-moments màgics espais únics que s’ha celebrat a Cervera Capital de la Cultura Catalana els dies 18,19 i 20 i 21 de juliol.

Casa Museu  Duran i Sanpere

El carrer Major de Cervera, eix neuràlgic de la ciutat fins al segle passat, va ser el lloc escollit per la majoria de famílies benestants del territori. Un dels exemples més singulars és la Casa Duran i Sanpere, la qual ens permet fer un viatge en el temps i traslladar-nos a les formes de vida del segle XIX. En el cas de l’activitat programada l’espai protagonista va ser la terrassa, un lloc ple d’encant amb el pou, decorativament il·luminat amb una garlanda de boles blanques, les taules ben disposades amb una safata amb alguna cosa per picar i, el dia que vaig ser-hi jo, amb un temps molt agradable. Hi havia servei de bar per prendre alguna cosa i, fins i tot, una bona oferta de canapès.

l2.jpg

l1.jpg

l4.jpg

l3.jpg

Mostra de Cinema Etnogràfic/Lo Cercacurts

El Museu de Cervera participà novament en la Mostra de Cinema Etnogràfic amb la voluntat de donar a conéixer el material audiovisual i els autors vinculats estretament al nostre territori. La mostra combinà documentals amb una selecció de curtmetratges del festival Lo Cercacurts. Aquest festival va portar a terme projeccions per la Segarra al llarg de deu edicions. en aquestes dtes abans esmentades vam tenir l’oportunitat de veure’n els millors en unes projeccions especials a la terrassa de la Casa Duran i Sanpere.

Fossar de Santa Maria

De la primera fàbrica romàntica de l’església de Santa Maria només en queda la porta del fossar o de Sant Martí, que comunica amb la plaça on, originàriament, hi havia el cementiri de la llavors petita vila de Cervera. Des d’aquest indret podem veure una increïble panoràmica del paisatge de la Segarra dominat per les seves parets de marge; a un altre costat s’aixeca la capella dels Dolors, de construcció barroca, i a l’altre, la porta dedicada a Sant Martí.

Josep Pedrals

El poeta Josep Pedrals parlà amb un vers agradable i àcid cantant la vida amb una ironia embadalida que va fer goig de sentir; jugava amb el llenguatge per fer-lo encara més honest, rient-se de la sensibilitat amb afecte, fent moure les paraules pel cos sencer i tornant-se tot plegat ritme significador i festa incisiva.

p3.jpg

p1.jpg

p5.jpg

p9.jpg

Campanar/ plaça Major

El 1356 Pere III concedia el privilegi per canviar l’emplaçament de descàrrega i venda de blat que feia possible la construcció d’una nova plaça o “Plaça del Blat”, un espai que va convertir-se en un punt estratègic, objecte de múltiples transformacions, com la construcció dels porxos al segle XV. En ells s’aixeca l’actual edifici de la Paeria, dels segles XVII i XVIII. La monumentalitat de la seva façana barroca trenca la visió del campanar de l’església de Santa Maria que mantenia l’aspecte medieval de la vila.

Concert de campanes

El concert de campanes va ser una petita mostra dels molts tocs que es feien antigament al campanar de Santa Maria de Cervera. Aquests tocs servien perquè els veïns de la ciutat s’assabentessin, de manera ràpida, de les principals notícies que hi havia: incendis, robatoris, actes reliogiosos, defuncions, ect. Així, doncs,vam poder “traspassar el temps” escoltant aquests tocs que, de ben segur, tantes vegades ja havien sonat al nostre campanar.

Aquesta imatge, amb l’elefant Hathi, del que es donarà àmplia informació en un altre post, va estar feta mentre els campaners de Cervera omplien de sons la plaça Major amb el fantàstic concert de campanes.

c000.jpg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: