una mica de tot arreu

Cervera Capital de la Cultura Catalana. Miscel·lània n. 23, Història Mundial de Catalunya i TASTET (13)

Al remodelat Auditori el dia 22 de març es va presentar la Miscel·lània cerverina n. 23. Un volum dedicat a l’historiador Jaume Riera. La temàtica gira entorn de la Història dels jueus cerverins a l’Edat Mitjana.

La recuperació del patrimoni jueu suscita múltiples reflexions sobre el coneixement que tenim de la cultura material dels jueus, el seu estudi i la seva interpretació en el contetx de la societat contemporània. A Cervera hi ha nombrosa documentació sobre el call jueu i la seva evolució, que ens dóna llum sobre aquest col·lectiu i ens permet plantejar processos de recuperació de les restes materials però, sobretot, de la seva memòria.

En aquestes imatges podeu veure l’acte de presentació.

D’esquerra a dreta: Carme Bergés, Max Turull, Ramon Royes i

Intervenció a càrrec de Carme Bergés.

El dia 29 de març i a l’antiga Biblioteca de la Universitat es va presentar el llibre de la Història Mundial de Catalunya dirigida per Borja de Riquer. La presentació va anar a càrrec d’ell mateix  i de Josep Ramoneda. Aquest volum ofereix una aproximació diferent a la història dels catalans basada en una concepció oberta, universal i polifònica. Una selecció de 124 episodis significatius del passat que posen èmfasi en les connexions i les influències dels catalans amb l’exterior.

Una obra plena d’històries ben diverses que ens parlen dels homes i dones que han viscut a Catalunya des de la prehistòria fins als temps contemporànis i que reflecteixen la seva complexa realitat social, econòmica, cultural i política. Un llibre que ajuda a entendre moltes coses del passat, el present i, potser, del seu futur en relació amb el món.

El Regidor de Cultura, Jaume Rosich, té a mà esquerra Borja de Riquer i a la dreta el cerverí Josep Ramoneda, periodista, escriptor, filòsof i president del Grup 62.

Observeu que aquest cartell té un vistós protagonisme en la majoria d’actes vinculats amb la programació de Cervera Capital de la Cultura Catalana.

El dia 30 de març va tenir lloc una trobada primaverenca que aquest any s’ha celebrat a Cervera. Amb el nom de TASTET s’organitza una trobada d’escoles de música tradicional pertanyents a la Xarxa d’escoles de música tradicional de l’Aula de Sons. L’objectiu d’aquesta trobada és compartir experiències i crear vincles del món i la cultura popular.

Aquesta activitat va durar tota la jornada. Al matí es van organitzar tallers al Conservatori de música i al migdia hi va haver un dinar popular, després del qual els participants van mostrar el resultat de les peces que van estar treballant, amb una cercavila de músics per la població i amb l’estrena d’una peça o ball que queda per a la població amfitriona, en aquest cas. Cervera, que aquest any és Capital de la Cultura Catalana.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: