una mica de tot arreu

Processó del Puro 2019

La Processó del Puro commemora un fet històric. Durant la Tercera Guerra Carlina, els carlins, el 16 de febrer de 1875 a les 5 del matí van entrar a Cervera pel portal dels Caputxins i al no poder accedir-hi pel carrer (actual carrer Combat) van anar foradant casa per casa fins que, justament al davant de la casapairal que vaig néixer, “cal Delfín”, van topar amb els regiments Burgos i Sòria que venien de la Universitat, on estaven aquarterats, als que s’hi afegiren un grup de voluntaris per defensar la ciutat.

Plegats i, portant al davant dos carros carregats de matalassos, atacaren fortament per tot el carrer, protegint-se així dels enemics que disparaven des de les cases. La lluita va ser porta per porta fins fer arribar els invasors al carrer Victòria .

Van morir 48 soldats entre els dos bàndols i foren enterrats tots junts al cementiri i d’aquí ve que cada 16 de febrer amb la processó del puro es commemorava el record d’aquesta batalla.

Els carlins van ser derrotats i les autoritats locals van decidir canviar els noms d’alguns carrers en motiu d’aquests fets. El carrer Burgos, Sòria, Rondes i Combat recorden aquesta gesta.

Ja fa uns quants anys que es va recuperar aquesta antiga tradició i, des de fa poc, s’hi convida una entitat de Cervera que té cura de fer el discurs al cementiri. Aquest any ha sigut l’Aula d’Extensió Universitària la triada i uns quants dels seus responsables van assistir a dita processó.

En aquesta imatge els podeu veure aplegats.

Dos dels assistents, germans, posant pel record, fumant cadascun d’ells un puro.

És tradicional fumar un puro durant tot el trajecte. A la plaça se’n varen repartir així com també regalèssia per qui trobava massa fort el puro.

També és tradicó anar vestit ben elegant i ben cofat. Observeu com hi ha algú que fins i tot porta capa.

Les dones, amb sombrero.

L’acte s’inicià amb 48 batallades en record de les 48 víctimes que hi va haver en els fets abans esmentats.

Tothom les escoltà en silenci.

 

A continuació s’inicia la processó que, des de la plaça Major, es desplaçà fins el Cementiri.

Arribada al Cementiri.

Adrià Marquilles, president de l’Aula d’Extensió Universitaria, va dir unes paraules al peu de les restes que queden del monument que, en el seu temps, lluïa en aquest punt.

Unes cinquanta persones van participar, enguany, en la Processó del Puro. En aquesta darrera edició es va gaudir d’un temps excel·lent cosa que no havia passat en altres, que havien sofert dies ben rúfols.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: