una mica de tot arreu

Cervera Capital de la Cultura Catalana. Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica i Jordi Savall (3)

Aquest blog segueix informant sobre totes les activitats que es faran a Cervera programades dins de la capitalitat.

La segona d’elles, va ser la inauguració a la  Casa Museu Duran i Sanpere d’una exposició que es presentà amb el nom de: Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica. S’obrí el dia 1 de febrer i es podrà visitar fins el 19 de maig.

Cal tenir present que la rajola hidràulica es va utilitzar en la majoria dels espais interiors de les llars catalanes convertint aquests paviments en vives catifes de ciment. Aquesta rajola va ser un element intímament lligat a la decoració de l’arquitectura modernista.

Aquesta exposició es proposa donar a cnèixer els origens, la tècnica i els principals fabricants a Catalunya de la rajola hidràulica.

Aquesta magnífica reproducció inicia l’exposició.

Passem a visitar l’exposició.

Els paviments anteriors a la rajola hidràulica eren ceràmics. Es cobrien en moltes llars, a l’hivern, amb catifes i a l’estiu, amb estores per otorgar calidesa i confort als espais.

A partir de 1880 es va anar perdent l’aspecte funcional i es va anar introduïnt la rajola hidràulica. Aquestes peces de ferro són diferents moltlles emprats per fer aquest tipus de rajoles.

Cartells d’empreses que s’hi dedicaven.

 

 

Diferents models de rajoles hidràuliques.

Actualment s’està vivint un veritable renaixament d’aquest tipus de rajoles impulsat pels dissenyadors i arquetectes contemporanis que en sovintigen el seu ús.

Una bonica exposició que val la pena anar a visitar i que, en aquestes imatges, n’heu pogut veure un tastet.

La tercera activitat programada va ser el concert del dia 3 de febrer que, protagonitzat per Jordi Savall, tingué lloc al Paranimf de la Universitat. Amb el nom de El temps retrobat, va ser precedit per una interessant conferència introductòria i de reflexió entorn dels diàlegs musicals entre territoris i períodes, que impartí el mateix Savall.

Jordi Savall en plena actuació va emocionar per la tendresa i bellesa de les composicions escollides com per la seva capacitat de diàleg i harmonia.

Molt interessant el diàleg intercultural, tan important i necessari ara i sempre que va oferir aquest concert que s’anunciava com una proposta de diàlegs musicals entre Orient i Occident, entre l’Antic i el Nou Món.

David Mayoral tingué cura de la percusió i efectes especials emprant difeents objectes i instruments per aconseguir sons peculiars.

Extraordinària va ser l’interpretació de Ferran Savall, fill de Jordi, que posà la seva veu al servei de les paraules.

Aquesta actuació va fer que el Paraminf, ple de gom a gom, reflectís l’interés per aquest concert per part de tota la gent que hi va ssistir. Una segona activitat que posa el llistó ben alt pel que fa a la programació de Cervera Capital de la Cultura Catalana.

La tercera activitat programada i que està anunciada al diari de la capitalitat són les Completes del Santíssim Misteri. Han protagonitzat un post dels dedicats a la Festa Major d’hivern ja que és un concert que es fa cada any el 5 de febrer. Enguany està pendent de rebre la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: