una mica de tot arreu

Barcelona, Nadal 2018. El Pessebre i l’Arbre de la plaça de Sant Jaume

No entraré en la polèmica que ha generat el Pessebre d’enguany a la plaça de Sant Jaume. El blog presenta les fotografies i intenta posar nom a cadascun dels elements.

Vosaltres mateixos feu la valoració.

Es tracta d’una gran taula parada en un menjador amb el terra hidràulic, tan típic de Barcelona. Les cadires que hi ha al voltant de la taula per seure representen cadascuna de les figures del pessebre. Els plats s’assemblen a un petit paller que cobreix un armariet amb una porta de vidre que permet llegir un missatge diferent per cada comensal. Seria el menú del dia de Nadal.

Les estovalles són un mantell de molsa i, al damunt, hi ha els estris necessaris per menjar: els coberts, les copes i els tovallons. Els canolebres funciones com elements decoratius.

Barrejat amb les imatges i, com a fons, es veu la façana de la Generalitat amb el cartell a favor dels presos polítics i el llaç groc que hi ha a la façana de l’Ajuntament que també els simbolitza.

 

L’àngel

Sant Josep.

L’Infant Jesus.

La Verge Maria.

“Aquesta cadira amb tirants i amb arrels a les potes que s’agafen al terra, és la figura de l’avi. En tots els records de Nadal, és l’avi que ens reuneix, anem tots a casa seva. I fins i tot quan no hi són, els recordem.”

Aquest text me l’ha fet arribar una tal Marina ja que personalment no havia identificat aquesta figura. Ella puntualitza que ho explica Brosa en la revista TimeOut.

Aclarit el dubte penso que en aquest pessebre hi falta la figura de l’àvia, tan important en les festes, ja que és la que té cura de la part més treballada: fer el menjar, que acostuma a ser molt abundant. I, això de que anem a casa de l’avi, també ho trobo desacertat perquè implica que l’avia no hi pinta res, que no és casa seva. Al final però el tractament el fa en plural ja que diu “quan no hi són, els recordem”.

Gràcies Marina per aquest aclariment que, de seguida he posat al blog.

El bou que s’assembla a una vaca.

La mula.

Un pastor.

El caganer.

Ses Màgiques Majestats. Els Reis d’Orient.

El menjar. Rellegiu el que s’explica al començament i veure que el menú de la festa és una frase diferent per cadascun dels membres que han de menjar a la taula.

L’arbre de Nadal.

Elements decoratius de l’arbre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: