una mica de tot arreu

Clot dels Aubins. Memòria històrica

Hi ha llocs que la gent recorda com a escenaris d’una tragèdia. El Clot dels Aubins és un d’aquells llocs. Està situat en ple camp als afores de Cervera.

És conegut perquè en el temps de l’inici de la guerra en aquest indret van ser assassinats un grup de Carmelites de la ciutat de Tàrrega. Van ser enganyats. Els hi van dir que els traslladaven a una altra ciutat per jutjat-los però, en arribar a Cervera, els seus botxins es desviaren i, sense comtemplacions, van ser assassinats davant una paret que hi havia al costat d’una cabana. Després, les seves despulles, van ser cremades juntament amb uns munts de palla que hi havia en aquell terreny.

Amb els anys, en el curt camí que van recórrer des de la via principal fins al lloc on van morir, s’hi podien veure 14 creus que eren la parada de les 14 estacions d’un Via-crucis.

Actualment aquestes creus s’han canviat per unes pintures que queden molt ben integrades amb l’entorn. Les escenes estan pintades amb una gamma de grisos, blanc i negre entre els que hi destaca un bonic color granatós. Cadascuna d’elles interpreta una escena del via-crucis.

En aquestes properes imatges les podeu veure. El color, al natural, és molt més bonic.

 

Aquesta paret de l’esquerra és el lloc exacte on varen ser assassinats.

Una altra pintura acompanya el record dels noms d’aquests carmelites.

La cabana, que va ser testimoni d’aquest violent episodi i que resta dempeus, roman inalterable.

Al seu costat s’hi troba aquest plafó en el que s’expliquen els fets.

Una explicació molt interessant que parla de les accions incontrolades d’aquests primers temps de la guerra que afectaren persones dels dos bàndols.

Un cop els cossos foren cremats quedaren barrejats amb la palla. Tot plegat va ser escampat com adob pels camps de conreu.

Un cerverí explica que quan tenia quatre anys, ell i la seva germana de més edat, anaven per aquests camps a la recerca de ossets del que foren assassinats. Els anaven recollint i, avui, estan guardats al convent dels carmelites a Tàrrega. Són les  úniques restes que els queda dels que formaren part de la seva comunitat.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: