una mica de tot arreu

Aquelarre 2018. Dijous gras. La Miliciana, la víbria de Cervera (1)

En primer lloc, a l’encetar el primer post dels que informaran sobre l’Aquelarre de Cervera 2018, vull donar les gràcies al fotògraf cerverí Jordi Prat, per cedir-me les fotografies que posaré al blog. Agraeixo la seva generosotat tenint per segur que el seu treball us agradarà.

Passo a informar d’un nou element festiu cerverí que ha vist la llum el Dijous Gras d’enguany.

Amb les paraules de : “Volem una víbria a Cervera que no pari de ballar la nit del Dijous Gras” la comissió de dones que s’encarrega d’organitzar, preparar i dinamitzar el Dijous Gras va posar en marxa una campanya de micromecenatge per a finançar la construcció de la Miliciana, la Víbria de Dijous Gras de Cervera.

La víbria o vibra és un animal de la mitologia fantàstica medieval i popular, una femella Drac. Pren diferents formes i referències del món animal, normalment de rèptils i assimilacions als dracs, però la forma de la víbria de Cervera serà una sorpresa, fins la nit de Dijous Gras, i la seva assimilació animal també.

La Miliciana és el nom que prendrà la víbria de Cervera.

Aquesta ballarà principalment durant el Dijous Gras, una festa popular prèvia a l’Aquelarre de Cervera.

La festa, que està protagonitzada principalment per dones, sumarà a partir d’enguany aquest element festiu, que amb el seu nom vol fer memòria de totes les lluitadores antifeixistes i feministes de la Guerra Civil.

Les bastaixes que acompanyaran la víbria s’anomeran milicianes: vetllaran per la figura i la portadora, però també ballaran i faran partícep al públic del ball de la víbria. La Miliciana tindrà música i ball propis.

La construcció de La Miliciana anirà a càrrec de l’artista local, Xavi Badia. I el vestuari a càrrec de la dissenyadora local, Gemma Oriol

Recordem que el Dijous Gras el protagonitzen les dones. La desfilada de les dones Carranqueres, quan passen des de mig carrer Major fins la plaça Sant Miquel, penso que és una declaració d’intencions del tot especial. Un únic dia a l’any que surten sense la companyia de cap home.

En aquesta imatge en podeu veure algunes d’elles.

La Miliciana, acompanyada de les milicianes, inicia el camí cap a la plaça Sant Miquel on, per primera vegada, es podrà veure com és.

Ballant al ritme de la percusió de les Bantokades.

És el dia del “No passaran” per part dels homes que no hi tenen res a fer perquè sempre les dones s’obren pas.

Les dones ja han iniciat el seu recorregut de foc que, passant pel carrer santa Anna, el carrer Major i la plaça Major finalitzarà a la plaça del Fossar on tradicionalment es celebra la nit de Dijous Gras.

Les dones dels grups BandtokadesSound de Secà són les que tenen cura de la part musical

La Miliciana al seu pas per la plaça santa Anna.

Té cap de lleona, llueix uns braços força musculats, porta una faldilla ampla, amb volants, de color negre i lila, al cap, la gorra de miliciana, aguanta un estri de ferro a la mà dreta i la mà l’esquerra la porta amb el palmell obert mirant amunt.

 

El Dijous Gras sempre es té present el record del General, El Fabià Pont. La seva fotografia no hi falta mai i, des de fa un temps, el cap gros que el representa, tampoc. Aquí el podeu veure com contempla, sorprés, aquesta nova companya de Dijous Gras: la Miliciana de Cervera.

Al bell mig de la plaça del Fossar i, envoltada de foc, la Miliciana celebra la incorporació als elements festius de la ciutat.

Que tingui una llarga vida!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: