una mica de tot arreu

100 anys de fotografies del Col·legi de la Sagrada Família de Cervera. Agraïments i final (20)

Amb aquest post queda tancada tota la informació donada en aquest llibret o àlbum que es va editar a finals de 2016 i primers de 2017.

Recordeu que primer es va fer una exposició de fotografies a “el Campanar” que es va ampliar considerablement amb la que es va fer el mateix any, 2016, a la Capella de la Mare de Déu de l’Incendi, per la Festa Major de setembre.

L’àlbum ha estat possible gràcies a la col·laboració de les persones que es relacionen a continuació, que van cedir les fotografies per fer les dues exposicions, i també posteriorment se’n van anar recollint unes quantes més. Del total de 262 fotografies per l’àlbum se’n van seleccionar 84, que són les que heu pogut veure en aquests 19 posts.

El llistat de persones que han fet cessió d’imatges són:

Francisca Balcells, M. Teresa Balcells, Roser Boldú, Carme Bonet, Dolors Boquet, Eulàlia Boronat, Dolors Carbonell, Dolors Castellà, Núria Castellà, Blanca Cuadros , família Duran, Elisenda Ferran, Concepció Font, Mercè Gabarró, Francesca Gomà, Josefina Graells, Antònia Hidalgo, Ramona Llovera, Roser Marsans, família Martí Suau, Rosa M. Martorell, Ramon Mortés, Rosa Ninot, Ramona Oriol Minguell, Carme Parra, Pilar Peiret, Montse Pont, Pilar Porredon, Lídia Puig, M. Àngels Raich, Ramon M. Razquin, Religioses de la Sagrada Família de Cervera, Dolors Rivera, Marta Rovira, Laura Sala, Teresa Salat, Carme Sàrries, Marta Solé, Josep M. Tolosa, Angelina Vergés, Sara Vila i M. Rosa Villarroya.

Abans d’aquestes fotografies que podreu veure a continuació  i que tanquen el llibret, hi trobareu un índex onomàstic molt útil per buscar alumnes i situar-les/los en la pàgina corresponent.

Les germanes Dolors i Misteri Rivera Raich.

L’objectiu de posar aquesta fotografia al tancament del llibret, donant-li rellevància, és fer un homenatge i tenir un record per les alumnes i els alumnes que al llarg d’aquest anys ens han deixat.

La majoria, ha sigut per edat, però n’hi ha hagut que, dissortadament, van marxar quan encara no els tocava. És el cas de Misteri Rivera Raich que, després de fer els seus estudis al Col·legi de la Sagrada Família, va treballar un temps a Cervera. Més tard, va anar a viure a Anglaterra, molt a prop de Londres. Allí, a part d’aprendre l’anglès, va cursar estudis d’infermeria i treballava en un hospital. Es va casar amb un anglès i va tenir dues filles. Era molt jove quan es va posar malalta. Després d’una lluita aferrissada contra la malàltia va morir a Anglaterra.

Aquesta imatge, que acompanya l’anterior en la pàgina abans de la contraportada, es va posar també com a homenatge a les moltes famílies que van portar tots els seus fills al Col·legi de la Sagrada Família. 

Els cinc germans Martí Suau, fills de “cal Jesús” , l’habitatge de la plaça Major on hi havia la coneguda botiga de comestibles.

Van vestits amb l’uniforme, també la nina, de la Sagrada Família. La fotografia està feta als baixos de la Paeria, que està situada davant l’antiga casa familiar que, avui, resta tancada i deshabitada.

Al darrera, Paquita, Emilia i Mitxu; al davant, Juliana i Enric.

Aquesta és la imatge que ocupa tota la contraportada i tanca el llibret.

Està feta al pati de l’esquerra del col·legi. Té un important valor documental ja que s’hi veuen els elements més importants que destacaven en aquest espai: al fons i, darrera els arbres, la gruta on hi havia una petita Mare de Déu de Lurdes, a la dreta, la pèrgola que embellia el pati, especialment quan estava florida la vegetació que s’hi enfilava, i dividia en dos la superfície d’aquest vast espai dedicat al lleure i, en primer pla, el monument a la Immaculada Concepció.

La fotografia està feta a finals de maig quan es celebrava la festa de cloenda del Mes de Maria, Hi destaquen, al fons; les lletres ICM, “In corde matris, en el cor de la mare” que era un anagrama que també heu pogut veure tallat en fusta, en el primer post, decorant l’altar que es feia a mà esquerra durant el Mes de Maig a la capella del collegi.

Les dues composicions estan realitzades amb pètals de flors a la manera com es fan les catifes de Corpus.

L’informació sobre el que hi ha al llibret ja està enllestida. S’estan preparant alguns posts més en els que hi podreu veure més fotografies. Recordeu que se’n van recollir bastantes i que, la majoria, es van poder exposar però no totes es van poder publicar ja que el pressupost s’hauria disparat. Per tant properament podreu veure les que falten que també tenen, especialment algunes d’elles, molt a dir i explicar.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: