una mica de tot arreu

100 anys de fotografies del Col·legi de la Sagrada Família de Cervera. Exercicis Espirituals (2)

Cal recordar que el col·legi de la Sagrada Família es va crear a iniciativa de Manuela de Peguera, baronesa de Rocafort. Per mantenir el col·legi, aquesta senyora, va lliurar a la mare Janer, com a superiora de l’Institut de Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, 26 obligacions del Canal d’Urgell, de 100 duros nominals, que rendien 780 pessetes anuals. Aquests diners servien pel vestuari i manteniment de les religioses mestres, amb l’obligació de donar ensenyament gratuït a 24 nenes pobres, 12 adultes i 12 pàrvules. I també havien d’atendre una escola dominical per a serventes i obreres.

Al llarg dels anys el col·legi ha tingut diverses seus, del 1863 al 1870 en el primer pis de la Casa de Caritat (actualment Residència Mare Janer), al carrer Major 64; del 1870 al 1892, a la casa Montserrat (antigament Montaner), al carrer Major 126; del 1883 al 1884 a cal Condomines, a la plaça Major 14, va ser la seu provisional per obres de reforma a la casa Montserrat; i del 1892 al 1972 a la casa del marquès de Capmany, als carrers de Sant Joan (després carreró de Sabater) i Major. Posteriorment a l’any 1972 només va continuar com a llar d’infants.

Aquestes properes imatges estan fetes al pati del col·legi que totes i tots coneixem. Les joves que hi surten estaven fent Exercicis Epirituals.

Any 1942. Grup d’exercicis espirituals.

Fila 1: Maria (Sra. Pagés), Anna M. Razquin Gené, no identificada, Rosa Massana Gabarró (mare de M. Rosa Villarroya), Roser de Nuix Capdevila (mare dels germans Montiu), Pepeta Martí Rius ( de cal Jesús de la plaça Major)

Fila 2: Anna Pons, 2 no identificades, Agustina Roca, 2 no identificades.

Fila 3: 5 no identificades i Antonieta Noguera ( esposa de Joan Salat)

Fila 4: 1 no identificada, Pepita Camps (del carrer Combat a la casa on hi ha Esports Truga), no identificada, Serafina Rubió (mare de Ramona Lloberas), Garriga i no identificada.

any: 1943
tema: Entitats i grups diversos
autor:
cedeix: Joaquim Sarrate
gestionat per: Josep Colom

Fila 1: Teixidó (de cal Teclo), no identificada, Elies (?) (monja), no identificada, Montserrat Prat Centelles, Balcells Profitós, 3 no identificades, Rosita Naboa i 2 no identificades.

Fila 2: no identificada, Ramona (majordoma del rector de Granyanella), Paquita Martínez (de la Perfumeria i mare de Conxita Roselló), Carme Miró (de la Botiga Nova), Ramona Raich ( mare de Dolors, Misteri i Montse Rivera), Montserrat (neboda del rector del moment), Antonieta Boquet, Lola Massana (tieta de M. Rosa Villarroya), M. del Carme Codina ( mare dels Codina de la fruiteria que hi ha al carrer Santa Anna), Montserrat Puig ( de telèfons, mare de Concepció, Miquel i Montse) i no identificada.

Fila 3: Agustina Roca (eren tres germans solters Agustina, Josep i Carme), Ramona Roca (cal Cos de granyanella), Pepita Camps, Elies (monja), no identificada (de Barcelona), Ramona Fa, Carme Castellà (mare dels 10 germans Puig Castellà), Lloses (d’una masia que hi ha a prop de Cervera, camí de Barcelona, a mà esquerra per la carretera vella), Sarrate, Carme Llamas ( d’Impremta Minerva) i no identificada.

Pati del col·legi. Bandera d’Acció Catòlica.

Fila 1: Rivera, Teresina Armengol (de ca l’Armengol d’electrodomèstics), Montserrat Torrents (germana de Torrents que va treballar al Banesto durant molts anys), Maria Blanch (germana de Josep Blanch), Ramona Bonet (de cal Delfin, tieta de Carme i Antoni Bonet) , Mercedes Bordera, una professora, Montserrat Sala (mare de la Blanca Cuñé) i Margarita Costa (interna, de Sabadell)

Fila 2: Paquita Solsona, Ramona Farré (monja, de Claravalls) i Josefina Clotet.

 

 

2 comments

  1. amalia berengue mondejar

    Hola voldria contactar amb una alumna de aquest colegi es diu Paquita Regi Font varem ser companyes a Barçelona al col-legi del SANTISIM SACRAMENT Y MARIA INMACULADA al carrer Encarnaçio 62 ara ja no existeis ,pro estem intentan retrobarnos jo ting 71 any el meu nom es Amalia Berengue Mondejar i vaig neixer a ELS OMELONS prv de Lleida ara visc a Castello de la plana . ,si algu em pogues donarme alguna manera de poder poasarme en contacte amb Paquita ho agrairia molt . moltes graçies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: