una mica de tot arreu

Balsareny (1)

Balsareny és una ciutat petita però plena d’iniciatives. La més important és la Festa dels Traginers que enguany es celebra el diumenge 4 de febrer. És un esdeveniment catalogat com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. Recorda la importància que hi tenia el transport a bast abans que fos possible la circulació rodada. En principi des del blog s’informarà d’aquesta, diuen, que tan fotogènica celebració.

Amb aquest tastet d’imatges podreu conéixer una mica Balsareny. Com a edificació més destacada s’hi troba el castell gòtic que està molt ben conservat. No està dins del recinte urbà sinó dalt d’un turó ben visible.

Cal recordar que Balsareny és el poble on va néixer Pere Casaldàliga, una figura de l’església importantíssima per la seva lluita contra els poderosos i la defensa dels indígines. Durant molts anys va ser bisbe del Matto Grosso, Brasil, on hi ha viscut 70 anys de la seva vida. El proper mes de febrer en complirà 90. Les seves germanes viuen a Balsareny en una casa al centre del poble.

Pecisament ell sempre ha parlat d’aquesta ermita romànica que està tocant al castell.

Aquest afegit és el lloc on hi ha la Mare de Déu del Castell que és a qui tenia especial devoció el jove Pere Casaldàliga.

És una verge feta amb alabastre i la capella on és venera no té res a veure amb la resta de l’ermita, totalment de pedra vista.

El castell és privat i hi ha un horari, de cap de setmana, per visitar-lo.

Des del castell es veu el riu Llobregat i, a sota del turó, s’hi troba una resclosa on comença la famosa séquia de Manresa. Aquesta séquia i el que l’envolta també es mereix un post perquè resulta un tema curiós i atractiu. Va ser construïda al segle XIV.

Mural que mostra els símbols de Balsareny.

Els castell, al darrere, un traginer amb el seu cavall.

Les filadores havien estat treballadores molt importants dins l’economia d’aquesta comarca. La séquia, història i enginy.

El ball de bastons

… i un altre ball molt curiós en el que un ballarí acaba cap per avall.

Els Pastorets, molt coneguts, dels que s’en fan quatre representacions. Els gegants. Precisament el gegant del cabell blanc reprodueix una persona molt estimada a Balsareny.

El trencadís i la pedra es troba en diferents indrets i és l’home representat com a gegant qui ho ha fet possible. Per poder explicar tant caldrà fer altres posts més endavant…

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: