una mica de tot arreu

Cafeteria “el Campanar” celebra el 8è aniversari. Conferències (3)

Les activitats culturals que s’han organitzat al llarg d’aquests 8 anys són tantes i tantes que esmentar-les es faria molt llar.

Exposicions, conferències, sortides de caire lúdic i cultural, presentacions, celebracions, homenatges… tot ha tingut cabuda i molt bona rebuda.

També s’ha tramés la documentació per ser associació. Tenint en compte que l’import de les despeses sempre surt del propi Campanar, restant diners al pagament del lloguer, el Regidor de Cultura, Marc Holgado, ens va aconsellar que ens associessim i així tindríem accés a les petites subvencions que donen des de la Paeria. És tot un seguit d’entrabancs poder arribar a fi de bé però ja fa quatre anys que ho vam aconseguir. Ara, al menys, seguim tenint despeses, però poquet, que és millor que res, ens queda subvencionat. Per tant tot el que organitzem és a nom d’Associació Cultural “el Campanar” de Cervera i als cartells s’hi ha de posar el logo de la Paeria.

Les conferències han tingut un paper molt important i se n’han impartit una munió. Estan classificades de dues maneres: “Una mirada des del Campanar” que inclou els temes que, suposadament el campanar de Cervera, des de la seva alçada, pot veure. L’altra, “La nostra gent” es refereix més al protagonisme de qui les imparteix.

La primera conferència que també fou, després de la inauguració, el primer acte programat, encetà el cicle “Una mirada des del Campanar” i va anar a càrrec de Ramon Armengol i el tema va ser “Gegants i nans”. Es va fer el 9 de setembre de 2009.

Si hagués decaigut l’interés o l’assistència ens haguessim replantejat si seguíem endavant o no. Com que aquest no ha estat el cas, ja que la quantitat de gent que assisteix a les activitats que es programen sempre ha estat important i, moltes vegades espectacular, de moment anem seguint.

En aquestes properes imatges podreu veure diferents ponents que han posat sempre el llistó molt alt.

Des de l’inici d’aquesta programació, cada any, s’ha fet algun acte dedicat amb la Festa de Sant Magí. Sovint ha estat Josep Mas qui n’ha tingut cura. En aquest cas, la decoració de l’espai es va fer amb elements vinculats amb les feines del camp, cedits pel propi Mas.

L’any que el disseny de la camiseta convidava a pintar-la es va decorar la sala amb diferents peces personalitzades.

Josep Mas en un moment de la conferència.

Sempre donant suport als esdeveniments de Cervera. L’any 2012 es celebrava el 50è aniversari del Concurs de Colles Sardanistes a Cervera que té lloc per la Festa Major de setembre. Es va encarregar el disseny d’un cartell commemoratiu a Xavi Miret. Joan Castellà, ànima dels sardanistes de la ciutat, va tenir cura de la conferència.

Atès que moltes vegades s‘omple la sala interior són moltes les persones que, per mitjà d’una pantalla i la megafonia, poden seguir les paraules i veure les imatges, en cas de que en passin, des de la primera sala de la Cafeteria que porta el nom de Seny Major. A vegades s’omple tant que no es pot no obrir la porta.

En acabar, es van ballar sardanes al bell mig del carrer Combat.

Sempre també vetllant per la gent del nostre país, no podíem obviar la figura de Salvador Espriu en la celebració del centenari del seu naixement. Elisenda Ferran va fer una conferència magistral sobre la vida i l’obra d’aquest escriptor català.

S’entregà a totes les persones que hi van asssitir un llibret amb els textos dels poemes que es van poder escoltar per mitjà d’una gravació: alguns recitats pel propi Espriu i, altres, cantats per Raimon.

 

Xavier Rivera, director del Centre de Recursos Pedagògics i historiador molt vinculat a Cervera, ens va fer gaudir amb dues magnífiques conferències. Una, que ens parlava de La pesta i l’altra dels importants descobriments que va fer al voltant del Call jueu de la ciutat.

Un grup del Centre Excursionista de Cervera ens van impartir una interessant xerrada sobre la ruta pirinenca “Carros de Foc”. Aquesta conferència es va tornar a repetir per la Festa del barri del Carme. Es feu al carrer amb un èxit total d’assistència.

Joan Puig, és qui té cura del bon funcionament del rellotge del campanar de Cervera, així com també del de la Universitat, ens va explicar tot el que fa referència a aquest treball. Va posar el llistó molt alt i, a més, emprant un to humorístic que va encantar tothom.

Jaume Carcasona impartí una xerrada molt entretinguda que amb el títol de “Converses de cabina” exposava les seves vivències al llarg de la seva dilatada vida de pilot. Sempre és costum de que al conferenciant el presenti alguna persona del seu entorn o que hi està vinculada per algun motiu concret. En aquest cas la presentació anà a càrrec de Ramon Vallés ja que fou el company amb qui compartí el darrer vol de la seva vida professional.

També és costum d’entregar a totes les persones que fan conferències un detall ja que ningú cobra. Dibuixos de Ton Granell en els que hi surt sempre el campanar de Cervera  i el conferenciant,  s’entreguen en el cicle “Una mirada des del Campanar”. Pel que fa al cicle “La nostra gent”, als sis primers se’ls hi va regalar el dibuix de cadascuna de les sis campanes del Campanar de Cervera, i, a la resta, un disseny de Xavi Miret on es veu un finestral d’aquest cloquer en el que hi espia la persona a qui se li dóna l’obsequi.

En aquesta imatge, Vanesa Carcasona, li entrega al seu pare el dibuix del Ton.

Queda tancada aquesta informació sobre conferències al Campanar amb el record d’un cerverí molt estimat. Aquí el podem veure en el moment que impartia la magistral conferència. Curiosament va descobrir, en una de les fotografies que l’envoltaven i que formaven part de l’exposició presentada per Ramon Aldomà  amb les imatges del calendari, un helicòpter que volava molt proper al campanar. Va resultar que era ell la persona que hi viatjava. Una anècdota molt simpàtica que sempre recordarem.

Falta moltíssima gent per citar ja que com s’ha dit han estat moltíssimes les persones que han vingut aquí impartint diferents i sempre interessants conferències. 

Pel desè aniversari ja es farà un resum de tot plegat. Queden dos anys!

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: