una mica de tot arreu

El rei Alfons XIII visita Cervera (1)

La publicació quinzenal independent que portava per nom CERVERA, en data 1 de juny de 1930 publica la crònica de la visita que va fer a la nostra ciutat S. M. el rei Alfonso XIII el dia 23 de maig a les 6 de la tarda.

Aquestes fotografies són excepcionals i, la majoria o moltes d’elles, no vistes.

Em preguntareu d’on les he tret i la resposta és: de la persona que s’ha esmerçat més per obtenir informació de tot tipus, especialment històrica, pel que fa als esdeveniments cerverins. Parlo de Ramon Mª Razquin. En el post anterior es pot veure la portada del llibret que informa a la perfecció de tot el relatiu a la història del Santíssim Misteri. Aquest llibret, encara que no hi consta l’autor, el va escriure el seu avi, Ferran Razquin Fabregat. Hem d’entendre que el Ramon ha recollit el seu llegat per ampliar-lo encara més. 

Ramon és un puntal molt important dins del món cultural cerverí. A més de culte i de ser un gran cercador de noves aportacions és generós i aquest blog li deu molt. Tinc quantitat de material que ell m’ha facilitat i que, de mica en mica, s’anirà publicant. Segur que us agradarà i interessarà.

Aquestes imatges ens donen una visió extraordinària de diferents indrets de Cervera, de com anaven vestits la gent

Avui en trobareu la meitat de la col·lecció i dilluns, la resta, ja que s’han de mirar amb calma per copsar-ne els detalls.

La comitiva passa pel carrer Combat. Per mi aquesta fotografia és molt emotiva ja que, al balcó de cal Delfin, s’hi veuen tres persones. Suposo que eren la meva àvia, la seva cunyada que va morir jove (em cal esbrinat la data) i la meva tia que aleshores era una joveneta, ja que va néixer el 1915.  

Fixeu-vos en la paret de l’esquerra. S’hi veu una fornícula que sembla gran i molt treballada.

al5

Aquesta altra ens descobreix l’única fotografia que he vist en que es pugui contemplar la botiga de cal Vilalta. Una de les germanes Vilaltes, sembla que sigui  aquesta dona que es veu al balcó. Atenció a la senyera!

alñ4

La plaça Sant Miquel amb el muntatge que es va fer per rebre el rei. Devia ser un muntatge efímer ja que s’hi va estar ben poques hores…

al1

al 2

A la plaça Santa Anna, la desapareguda església en la que s’honorava aquesta santa i, a la dreta, anuncis a la paret ben curiosos. Els del tricorni, en primer pla.

3

A la plaça Major. Fixeu-vos com van vestits els homes i dones de Cervera. A “cal Sarmenteta”, que és la primera casa,  també s’hi veuen els balcons de gom a gom.

al3

El detall més significatiu i que no té desperdici és la gran quantitat de senyeres que pengen als balcons. Des del de cal Vilalta, al carrer Combat, fins a la plaça, les podem admirar.

Destaca, al mig, la figura d’un macer. Aquesta figura, ara s’ha tornat a recuperar per les festes.

al9

Un cop visitada la Paeria ,el rei i la seva comitiva es van dirigir cap a l’església de Santa Maria. Aquí ja en surten. Atenció al del fusell que ves a saber que hi pinta…

al7

Al post de demà seguirem fent el recorregut reial pels carrers de la ciutat de Cervera.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: