una mica de tot arreu

Santíssim Misteri. Tota una història. El primer robatori (9)

Amb aquest post, dóno per acabada tota la informació referent a l’exposició que es va fer l’any passat a l’antiga església de Sant Joan Degollat en motiu del centenari del segon robatori del Santíssim Misteri. Una vegada més, em cal donar les gràcies a Ramon Mª Razquin, per la cessió de tot el material i per haver-me facilitat el llibret d’on he tret tota la informació que donarà aquest post.

020

Tenint en compte que del primer robatori no s’ha donat cap informació, ara és el moment de fer-ho. Va ser un fet d’una gran rellevància a la Cervera d’aquells temps i, llegint aquesta història que trobareu explicada entre imatges una mica especials en les que es prioritzen elements de Santa Maria com les reixes, la pica d’aigua beneida…del dia de l’ofici de la festa d’enguany, espero que tothom quedi assabentat d’aquells fets.

07

La nit del 17 de setembre de 1619 va ser robada la relíquia del Santíssim Misteri junt amb ex-vots d’or i plata, així com també una lampada d’argent que il·luminava la capella dia i nit.

o2

08

Les autoritats eclesiàstiques i civils van reunir els seus consells i van prendre mesures per la gravetat dels fets. Van enviat emisaris al bisbe de Solsona i al virrei de Catalunya, van aixecar el Somatén per inspeccionar el terme de Cervera així com també els dels pobles propers, van posar guàrdies als portals i a les muralles, van enviar gent armada a les fronteres de França, València i Aragó i van obrir dos procesos, un d’eclessiàstic i un altre de secular, per investigar el crim, oferint mitjançant un pregó una quantitat important de diners a qui descobrís l’autor o autors del sacrilegi.

o4

09

Alhota, es celebraren, amb gran assistència de gent, continues rogatives i actes de penitència. Destacaren les processons que es ferem amb les imatges més venerades. Tot plegat havia de tenir, com a acte principal, una Comunió General, que s’havia de fer el dia 29 i que havia d’anar acompanyada de tres dies de dejuni rigorós.

010

El veí de Cervera, Josep Balaguer, induit pel seu pare havia comés el robatori. Pensant en recollir diners amb amb la quantitat que es donaria a qui tornés la relíquia va comunicar-ho, sota secret de confessió, al Pare Rafael Arquer del convent de Sant Agustí. El seu propòsit era tornar el Santíssim misteri mitjançant el cobrament de diners.

011

Amb total discreció, aquest religiós, va incorporar tot el que s’havia robat i, a l’anar a pagar-li les 700 lliures catalanes que havia convingut amb el lladre, aquest no les va voler i, molt arrepentit i confós, va marxar de Cervera per anar a explicar el que havia fet al tribunal de la Inquisició de Barcelona. Allí el van comdemnar a rebre fuetejades i al desterrament de Catalunya de per vida.012

El seu pare, l’inductor del robatori, va ser condemant a mort en la ciutat de Cervera. Un cop es va complir la sentència, es posà el seu cap en una gàbia de ferro que es va col·locar sota un sortint de la teulada de la Paeria, tocant a una de les portes d’entrada a Santa Maria. Encara avui roman al mateix lloc.

013

L’alegria d’haver retrobat la relíquia va ser immensa i es van celebrar nombrosos actes de culte en els que hi va participar tota la comarca. Més de 20 processons procedents de diferents pobles van desfilar fins a Cervera per venerar el Santíssim Misteri.

014

Aleshores es va decidir construir una capella per tenir aquest fragment de Creu guardat amb més dignitat.

018

Tan contents estaven cerverins i cerverines d’aquesta recuperació que van voler celebrar encara festes més solemnes i, a la primavera de 1620, els dies 19, 20 i 21 de maig amb l’assistència del Bisbe de Solsona van acabar de completar el cicle de celebracions.

mi 14

019

Un cop va estar construïda la nova capella, tota de pedra, es va inaugurar el setembre de 1933.

maceres

Aquesta és la publicació que m’ha cedit Ramon Mª Razquin per poder explicar aquests fets. És un llibret fantàstic que explica molt bé tota la història del Santíssim Misteri.

p24

Dóno per acabada tota aquesta informació, que tan bona acollida ha tingut, amb unes imatges de l’exposició on es mostrava tot el material explicat.

tamon 1

Aquest és el grup que va tenir cura del muntatge

ta

…sota la direcció de Ramon Mª Razquin, comisari de l’exposició.

ramon

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: