una mica de tot arreu

Glacera Perito Moreno (2)

El Camp de Gel Patagònic Sud és una gran extensió de gels continentals – la tercera més extensa del món després de l’Antàrtida i Groenlàndia – i està situada a la frontera entre Xile i Argentina. Té una extensió de 16.800 quilòmetres quadrats.

D’aquest inmens Camp de Gel es desprenen un total de 49 glaceres. Una d’elles, molt petita en comparació amb la resta, és la glacera Perito Moreno que ocupa, només, una superfície de 258 quilòmetres quadrats.

pe 15

pe 16

Un conjunt de passarel·les situades a diferents nivells permeten veure molt bé la glacera. Fins i tot de ben a prop. El límit ve marcat per una distància prudencial ja que, fa anys i quan la gent s’hi podia apropar més, les caigudes de gel havien matat algú, especialment els fragments que sortien disparats de la part de sota l’aigua que tallaven com ganivets.

pe 19

El dia més aviat es va presentar rúfol però, més tard, es va aclarir una mica. Per tant es veia prou bé el fons de la glacera.

pe 18

Tothom que aconsegueix viatjar en aquests paratges tan llunyans segur que podrà veure la glacera, fins i tot si va en cadira de rodes. Tindrà accés a un tram de la passarel·la on hi podrà arribar amb l’ascensor. Aquest ascensor no és obert a tothom. Només a qui ho necessita.

pe 17

Aquestes agulles que sobresurten acostumen a ser els primers fragments de gel que es trenquen.

pe 22

pe 24

Aquesta glacera com que, al contrari de la majoria, va avançant, arriba un moment en que  xoca amb el terra que delimita el llaci es forma un de pont de gel. Aquesta pressió no s’aguanta i, més o menys cada quatre anys, es produeix el trencament. Com que és una cosa previsible són moltes les persones que esperen per veure-ho i hi ha filmacions dels diferents anys en que s’ha produït aquest fet. Busque-ho posant “trencament del Perito Moreno”. El que veureu posa la pell de gallina. Al centre d’Acollida als visitants passaven la fimació dels diferents trencaments que es veuen al video que hi havia a la venda. IMPRESSIONANTS!!!!!

El Perito Moreno ja s’ha tirat damunt la península de Magallanes i no pot avançar més. Està preparat el trencament l’any 2005.

perito es tira

Aquesta glacera té un front de 5 quilòmetres i una alçada de parets de 60 metres. A part de les passarel·les des de les que es veu molt bé una part també és del tot recomanable agafar el vaixell que, navegant pel llac Argentino, s’apropa molt a les parets de l’altra banda i fa molta impressió. No tinc imatges perquè aquesta vegada, atés que l’endemà anava a veure altres glaciars navegant, no hi vaig pujar però, al gener del 1998 que hi vaig anar per primera vegada, sí que vaig gaudir amb aquesta experiència.

pe 25

pe 26

pe 27

Tanco aquest post amb unes imatges amb un punt de poesia. Davant de la magnitud de la glacera, la petitesa d’aquests ocellets que campen per allí, és tot un contrast.

pe 7

pe 8

pe 11

La glacera, l’home i l’ocellet: tres mides ben diferents!

pe 12

Tanco el post amb una panoràmica que li vaig fer a aquesta mítica glacera.

gel 3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: