una mica de tot arreu

Cardona i el Corre de bou (2)

En aquest post podreu veure com va aquest espectacle anomenat Correbou o Corre de bou. Des del capdemunt de la Torre de la Minyona (segle XI) que domina tota la ciutat l’estelada anuncia festa. És la Festa Major de Cardona i, una de les activitats més peculiars que s’hi celebren és el Corre de Bou.

ca 018

En el post anterior ja vàreu veure com la ciutat disposa d’una plaça de braus desmuntable que ocupa tota la plaça Major. Les edificacions que hi ha al davant són uns bons miradors per contemplar el que allí hi passa. Aquests Correbous fa més de 600 anys que es celebren a Cardona i són dels més antics de Catalunya. Abans es mataven els braus però des de que la Generalit ho va prohibir ja no. Els més agosarats es posicionen dins l’arena. Han de tenir més de setze anys.

ca 72

La gent ja comença a omplir els seients per tal de veure l’espectacle i, els/les que hi volen participar s’esperen a l’arena. Les caixes grans que es veuen a l’esquerra s’anomenen “calaixons” i  hi ha un brau a l’interior de cadascuna d’elles.

ca 71

Els participants, amb samarreta blanca, ja es van col·locant al seu lloc.

ca 70

El brau ja ha sortit del “calaixó” i els joves més agosarats el provoquen. No el maltracten en cap moment però segur que l’animal amb aquest enrenou passa un bon estrés.

ca 69

Mentre el brau està quiet la majoria de participants estan dempeus. Esperen tenir-lo més a prop per enfilar-se ajudats de les cordes.

ca 68

El brau, tranquil, sembla que pensa a veure en quina direcció tirarà.

ca 67

Ja s’ha decidit i fa que per allà on passa tothom s’enfili ràpidament per tal de no ser agredit.

ca 66

Sempre hi ha el “mascle alfa” que sobresurt i es fa el valent!

ca 64

Aquí es veu molt bé com va aquest espectacle. El brau, impotent, veu que no hi pot fer res per arribar amb les banyes a algú ja que, ajudats de les cordes, s’enfilen ben amunt i ell no es veu amb cor d’arribar-hi.

ca 63

Va ser molt graciosa la sortida d’aquests dos “cabestros” que van fer el que van poder per emportar-se el brau fóra la plaça. Eren molt grans i amb pinta de babaus i no se’n van sortir.

ca 62

Semblava que els seguia però, al darrer moment, girava cua i es tornava a plantar a la plaça. El públic reia molt ja que resultava una situació força còmica.

ca 61

Aquestes properes imatges corresponen a l’actuació del segon brau de la tarda. Aquest pesava més i era força esverat.

ca 59

ca 58

ca 57

Tan esverat que va protagonitzar un parell de salts que podien haver estat dramàtics. Aquesta mena de fusta que hi ha a l’angle funciona com una mena de “burladero” i, la gent, s’hi amaga al darrera quan el brau s’apropa. Doncs no solsament s’hi va apropar sinó que va fer un salt i va fer cap a dins. Tota la plaça es va quedar amb l’ai al cor perquè el pes de la bèstia pot matar algú…

ca 55

ca 54

La cosa no va ser greu i, si mireu a la dreta, veureu com surt del darrera

ca 53

…i ben esverat que va…

ca 52

…sembla que mai havia passat però el cas que, de seguida, va tornar a saltar cap a dins i aquesta vegada la cosa va ser més sèria

ca 51

Van arribar les ambulàncies i es van emportar un parell de participants que semblava que havien rebut. En quedar sense vehicles sanitaris, per si hi havia més incidents, es va donar per suspés l’espectacle fins que retornessin de Manresa.

Va ser un Corre de bou força accidentat. Després vaig saber que els ferits no estaven greus.

ca 50

Cada poble i ciutat tenen les seves particularitats i Cardona, molt coneguda pel seu castell que ja fa molts anys va ser reconvertit en Parador de Turisme, està molt orgullosa d’aquesta tradició del Correbou que es manté any rere any i… ja en fa més de 600!!

ca 73

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: