una mica de tot arreu

Processó del Puro 2015

Aquesta processó laica, en el seu temps tan concorreguda, ara, després d’haver-la recuperat, no és gens popular. Un acte de minories en el que s’hi apleguen molt pocs assistents. Aprofitaré per fer una mica d’història cenyint-me al text que va llegir Josep Mas, com a representant dels Campaners de Cervera. Barrejaré imatges de la processó d’enguany amb altres de l’època, en les que aquest acte era ben solemne i l’assistència nombrosa.

La processó del Puro té el seu origen en la tercera guerra Carlina. Una confrontació entre el bàndol dels liberals i el dels conservadors.

ARXIU 16 de febrer 007b

ARXIU 16 de febrer 011

puro 1

puro 6

La matinada del 16 de febrer de 1875, Cervera va ser atacada per les forces Carlines.

ARXIU 16 de febrer 020

Va tenir lloc una dura batalla al carrer dels Caputxins, que des d’aquella data passà a dir-se carrer Combat. La trifulca va causar 48 morts, 30 carlins i 18 liberals, i 260 ferits.

puro combat

L’any següent, l’Ajuntament de la ciutat va creure oportú celebtar l’aniversari dels fets organitzant, entre altres actes, una processó laica en homenatge a les 48 víctimes. La processó sotiria de la plaça Major, aniria al Cementiri i retornaria, de nou a la plaça.

ARXIU 16 de febrer 032

puro 7

Al cementiri es dipositava, al peu del monolit, una corona de flors “semprevives”.

ARXIU 16 de febrer 017

I es feien els parlaments corresponents, amb tota solemnitat, davant d’aquest monument.

ARXIU 16 de febrer 003

Josep Mas, com a representant dels campaners i, al costat de les restes d’aquest monolit, explicà que en aquell temps els campaners de Cervera tocaven el Toc de Sometent a la mateixa hora en que va començar l’atac. També informà de que s’havien de fer 48 repicons, un per cada mort dels que hi hagué en l’enfrontament.

puro 10

Avui, els campaners mantenen aquest Toc de Sometent i segueixen amb les 48 batallades que toquen les campanes grans, el Seny Major, la Tibau i la Nova, en record de les víctimes

puro 11

Els cerverins del segle XIX van fer una cosa ben excepcional: homenatjar a les víctimes dels dos bàndols. Aquesta processó es va fer fins que es va voler polititzar, principalment durant els anys 30 del segle passat, abans de la guerra civil.

puro 12

puro 13

puro 14

puro 16

Aquest és el monolit que s’havia construit en homenatge als morts del 16 de febrer de 1875. Al polititzar-se els fets que giraven al voltant d’aquest símbol, finalment, va ser enderrocat.

1133

Josep Mas, tancà el parlament llegint l’escrit que hi ha a la placa que es troba a una pedra que fomava part del monolit, on hi diu:

Als que han patit, pateixen i patiran. En memòria de tots els que van perdre la vida en la tercera guerra Carlina el 16 de febrer de 1875.

puro 17

One comment

  1. Marisa Mas

    Que engrescadora és la història. No faria res més que llegir-ne a tota hora. Dos anys després d’aquestes dates naxeria el meu avi Jaume Mas Pont, a Massoteres. I els meus ascendents italians, més o menys perdien la seva fortuna. Eren la familia expulsada d’Itàlia de Giugeppe Garibaldi, la seva cosina germana Giuseppina Garibaldi. Terratinents d’oliveres i fabricants de sabó. Els van arruïnar els d’aquesta guerra fòssin liberals o carlins. Els punxaben els bots d’oli pensant que era vi amb les baionetes. Per sobreviure van tenir que vendres la paten a sabons Berenger i buscar-se la vida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: