Amb aquest segon i darrer post queda per tancada la informació sobre la Mostra i el Concurs de Pessebres 2014.
Autors de les fotografies: Ramon Armengol, Carme Bonet, Mariona Dalmases i Ton Pedrós.
No tots els pessebristes adults s’apunten al Concurs. Alguns s’hi afegeixen en l’apartat de la Mostra com és el cas d’Antoni Prat i de Jaume Terribes han presentat uns pessebres molt reexits.
Pel que fa al de l‘Antoni Prat és un muntatge de grans dimensions que li dóna molta feina i que el té ocupat bona part de l’any. Els detalls són incomptables, les representacions de paisatges i de referències històriques hi són representades i els efectes especials cada any ens sorprenen. En aquesta edició una magnífica cascada cridava molt l’atenció.
En aquestes imatges podeu veure petits fragments d’aquest inmens pessebre que de cap manera reflecteixen la monumentalitat d’aquest treball.
Jaume Terribas sempre acostuma a fer diorames. Té una col·lecció de figures precioses que donen elegància i proporció a les boniques composicions que crea. Ben guardades durant l’any en un armari, vam poder veure la gran quantitat que en té i la diferència de mides, ja que en els diorames és molt important el fons que representa paisatges llunyans. Aleshores, les figures, a mesura que es posen més lluny, han de ser més petites.
En aquestes dues imatges, aquesta visió de fons no es veu, ja que és difícil de fotografiar-ho.
Passo a informar dels premis segons les tres modalitats en que es podia concursar: Artística, Diorames i Tradicionals.
Modalitat Artística:
Primer premi, Paquita Lara Domingo.
Com podeu veure, i mireu els detalls, perquè n’hi ha molts, aquest pessebre és una obra d’art feta amb el suport de pinyes de diferent tamany.
La manera en com s’han pintat les cares és del tot entranyable i alguns materials utilitzats, com molsa seca per fer els cabells, són ben sorprenents.
Segon premi, Òptica Cervera
Aquestes figures fetes amb paper encolat ens mostren una important creativitat per part de l’autora i un gran domini en aquesta tècnica.
Els plecs dels vestits, la delicadesa de les mans, l’elegància de les mànigues de la túnica… donen fe de la traça i el saber fer de l’artista que ha creat aquesta composició formada per les tres figures més importants del pessebre.
Tercer premi, Calçats Martí
Un treball delicat i minuciós fet amb paper. Una mostra de sensibilitat, de finura, de domini de les tisores, de delicadesa i d’elegància és el que ens transmeten aquests dos grups de figures: el Naixement i els Reis.
Modalitat Diorames
Primer premi, Família Castellà Arbós
L’autor d’aquest pessebre, any rere any, ens sorprén amb noves aportacions i manera de presentar la magnífica i detallista obra d’art que construeix amb guix. La varietat i quantitat de detalls que hi posa donen un encís especial als ambients que recrea.
Segon premi, Família Creus Sarri
Aquest pessebre pels materials fets servir potser caldria incloure’l dins la modalitat de pessebres artístics però per la manera que cal “espiar” per poder veure les diferents escenes sembla que ens apropi a la manera de fer dels els diorames.
El conjunt és preciós. Es presenta com una gran muntanya i, a mesura que hi vas donant el tomb, des de diferents obertures es va fent el seguiment de totes les escenes.
Crida especialment l’atenció aquest forat d’entrada a l’infern, on una serp vermellosa, llisca pel terra.
Una intensa nevada que cobreix la muntanya i el fred ha provocat la formació de caramells, que hi estan molt ben representats.
Modalitat Tradicional
Primer premi, Família Vallés Balasch
Un dels trets més característics d’aquest pessebre és la acurada i detallista representació que hi ha de diferents oficis. Aquest any l’autor en sorprengué amb una inmensa roca de la que brollava un bon doll d’aigua. Tot un encert!
Segon premi, Mercè Torné Tolosa
Aquest pessebre és exquisit. La seva autora té una habilitat especial per aconseguir, amb no massa espai, unes composicions que enamoren.
Aquest any la novetat va ser la presentació d’un racó dedicat al mercat on la figura d’un terrissaire hi tenia un important protagonisme. Les peces adquirides són unes miniatures que embadaleixen. Entre elles, destacava un cistell ple de bolets, que era una petita obra d’art.
Tercer premi, Miquel Navás Fernández de Sant Antolí
Un pessebre disposat damunt una gran superfície que representa el paisatge d’aquestes contrades. Al poder donar-hi la volta es té una visió molt completa de com camins, bancals, rius, turons, llogarets i personatges van omplint amb encert aquest vast espai.
I el que més crida l’atenció són les figures d’aquestes que no se’n veuen ni se’n troben per l’antigues que són. Fixeu-vos-hi per comoprovar-ho!
Miquel Navás Fernández recolleix el seu Diploma i l’obsequi. L’obsequi consisteix en un pessebre retallable que cada any crea algú dedicat al disseny. Aquest any Miriam Vacas ens ha sorprés amb un bonic muntatge en el que les figures protagonistes estan representades per diferents elements festius de la ciutat.
Queda acabada la informació pel que fa a l’edició 2014 del Concurs i la Mostra de Pessebres i, en nom de tots els membres de l’Associació, em cal donar les gràcies als que hi han participat, tant infants com grans i dir-los-hi que els esperem de nou aquest 2015!!!!