una mica de tot arreu

Els muntatges efímers resten en el record

Aquest blog recull molts dels esdeveniments cerverins i en deixa constància per qui vulgui consultar o veure imatges com són les de molts dels muntatges efímers que es fan a Cervera. Posem la mirada en dos d’aquests muntatges que han estat preparats per embellir espais en aquestes pasades festes nadalenques.

Als propers posts presentaré els pessebres que es van apuntar al Concurs així com també faré esment dels guanyadors en les diferents categories. Per tant, la propera setmana, donaré per acabada tota la informació que ha girat al voltant del Nadal.

La boira ha estat present a la ciutat fent que els carrers tinguin un toc d’irrealitat.

nadal campanar 1

Tot i que el matí del dia de Nadal quasi tothom resta a casa, el gat de “el Campanar”, que no entén de calendaris ni de festes, espera que obrin per tal de trobar recer i menjar. Al fons, dues figures vaporoses i esvanides, donen un toc de vida, en aquest carrer solitari en un dia tan assenyalat.

nadal campanar 2

Cada any “el Campanar” presenta novetats en la decoració de Nadal. El pessebre ha estat el protagonista. Un pessebre ambientat en terres llunyanes i en climes àrids i secs. Una seqüenciació de fotografies decora la part frontal de la pastera. D’esquerra a dreta s’hi pot veure, el salar de Uyuni i la isla del Pescado farcida de cactus gegants.Situat a Bolívia.  Al mig i a la dreta, el Parc Nacional de los Cardones a Argentina a la província de Salta a prop de la cordillera dels Andes.

nadal campanar 3

La gran fotografia que fa de fons al pessebre éstà feta al Paseo de los Colorados, al costat de l’enyorat i encisador poblet de Purmamarca, a la província de Jujuy, formant part de la zona propera a cordillera andina.

Tots aquests territoris de les fotografies són zones d’una gran bellesa tant per les formacions rocoses com pels colors de les terres. I pel que fa al Salar d’Uyuni, que s’assembla a un mar blanc com la neu, és realment magnífic.

nadal campanar 4

Les figures del pessebre són d’artesania indígena, molt apropiades en aquesta ambientació.

nadal campanar 6

Un altre pessebre duplicava l’escena del naixement afegint-hi els tres Reis. Comprat a Veneçuela està fet amb fulles de plantes i els cabells i barbes amb blens de llana. Molt especial  i curiós crida l’atenció per la seva originalitat i per l’acurat treball manual fet per l’artesà que en va tenir cura.

nadal campanar 8

Tot el conjunt es pot visitar. Sembla que no ha arribat encara el dia de desmontar-ho. Potser per la Candelera…?

nadal campanar 9

Un grupet de cinc pessebres completen la decoració nadalenca d’aquest espai.Ens fan adonar de com la senzillesa de l’artesania popular enamora amb les seves composicions coloristes i originals. Aquest està muntat dins una carabassa amb una obertura que fa de porta.

nadal campanar 10

El de l’esquerra procedeix del Perú de la zona del Cuzco i el de la dreta està comprat al mercat de Chichicastenango, a Guatemala. El contrast és evident. El primer està força elaborat, especialment la composició que ocupa la part inferior, on hi ha una representació d’escenes de la vida quotidiana. L’altre és d’una simplicitat total. Fins i tot han escurçat el nom del poble deixant-lo com “Chichi”. El mercat que fan en aquest llogaret és el més espectacular i colorista que he vist a Amèrica i puc dir que n’he vist una bona colla.

nadal campanar 11

Un altre de ben bonic, muntat a dins de mitja carabassa i el darrer, també del Perú, està ple de detalls i simbolismes pròpis d’aquestes cultures. Cal mirar-los amb detall per descobrir tot el que representen. Observeu la composició que es veu sota la cova amb una mena de capgrossos damunt la taula.

nadal campanar 12

D’un espai privat passem ara a un altre de públic.

Els alumnes de l’Institut Antoni Tarroja van decorar la façana de la Universitat amb tot un conjunt de treballs creatius i originals. Boles penjades des de les finestres i unes lletres molt grans desitjant BONES FESTES van ser el elements triats per tots ells i elles.

insti 15

Cal fixar-se en la manera en que van disposar el muntatge per tal de no malmetre la façana i, que cadascuna de les lletres, s’aguantés ben dreta.

insti 14

Deixo constància de com van decorar i dissenyar aquestes grans lletres que, per primera vegada, felicitaven les festes des de la façana d’aquest vell i bell edifici.

insti 2

onsti 1

insti 3

insti 4

insti 5

Detall de la S.

insti 6

insti 7

insti 8

insti 9

insti 10

insti 11

insti 12

De dia, les boles de colors destacaven damunt la pedra saulonera de la Universitat i, de nit, eren les estrelles les que, amb la seva llum, donaven claror sota les finestres.

unsti 13

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: