una mica de tot arreu

Memòria històrica

El dia 6 de setembre va tenir lloc al Cementiri de Cervera un acte en memòria de totes les persones que estan enterrades a la Fosa Comuna.

Aprofito per posar aquest post a continuació dels que mostren el cementiri de Cervera en motiu de la Diada de Tots Sants ja que aquest acte té lloc a l’espai del cementiri on la quantitat de persones que hi ha enterrades gira al voltant de les 400.

Ja fa uns anys que, anualment, es fa un homenatge a totes les víctimes de la Guerra civil enterrades a la fosa comuna del cementiri de Cervera.

Les primeres víctimes enterrades aquí procedien de la rereguarda republicana mortes el 1936. En els anys 1937 i 1938 hi van ser enterrats nombrosos refugiats i desplaçats de guerra. El grup més nombrós el formen soldats republicans que van morir a l’hospital base del XVIII Cos d’Exèrcit habilitat a la nostra ciutat.

El grup de familiars i amics que assisteix a l’homenatge, s’aplega prop de la fosa comuna que es troba al fons, a mà esquerra.

memo 1

L’estelada no hi falta.

memo 2 bona

L’espai ja està preparat per acollir els assistents a l’acte.

memo 3

memo 4 bona

El regidor Jaume Carcasona, responsable de la gestió del cementiri, obre l’acte amb unes paraules de salutació a tots els assistents.

memo 5

A la dreta i dempeus, es troba Jordi Oliva, l’historiador segarrenc que ha fet tota la receca per tal de documentar tot el vinculat amb els enterrats en aquest espai revindicant la memòria històrica.

memo 6

L’acte, ben emotiu, comptà amb uns moments musicals acompanyats pel recolliment i el silenci

memo 7

Jordi Oliva es dirigeix als assistents.

memo 8 bona

A l’extrem dret de la tanca de ferro s’hi troba material per consultar, relacionat amb tots els que reposen en aquesta fosa.

memo 9

Familiars dels enterrats fan diferents parlaments recordant els seus morts.

memo 12

memo 13

memo 15

Aquest jove músic escolta amb molta atenció les explicacions dels ponents i, tot i que li són molt allunyades en el temps, és important que les sàpigui per tenir coneixement de com van anar les coses en la disbauxa de la guerra civil.

memo 16 bona

Enmig de la verdor, dos seients: un pel repòs dels grans, altre pel dels infants.

memo 17 bona

L’àvia de Kilian Jornet és una de les persones que porta l’organització d’aquest acte. La seva filla,  mare de l’excepcional esportista, també hi va participar.

memo 19 bona

Aquí la podem veure dirigint-se als assistents.

memo 18

A l’acabament, el comiat, i a esperar la propera trobada per recordar, una vegada més les persones estimades que van morir de manera tan tràgica.

memo 20 bona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: