una mica de tot arreu

Romania (3) Dos mons: el rural i l’urbà

A Romania el món rural té un pes molt important. Els poblets petits i les cases escampades pels camps, són una constant a tot el país. L’agricultura i la ramaderia són el mitjà de vida de una gran part de la població. El que no sé és si se’n surten massa bé, ja que els guanys sembla que són minsos. I la vida camperola aparenta duresa. Enceto aquest apartat dedicat al món rural amb l’esguard d’aquest pastor.

rural 19

El fang. En una zona rural s’hi troba un taller de terrissa que, un cop acabada, es comercialitza en color negre.

rural 1

La fusta. Un material emprat amb escreix en la construcció. A la façana d’aquesta casa l’han aplicat fent una mena de teixit, que el pas dels anys, ha tenyit de diferents tonalitats.

rutal 5 bona

L’aigua. Aquest element vital té una importància cabdal en els habitatges del món rural arreu de tot el país. Mai havia vist l’incomptable quantitat de pous, cada casa un, des dels que extreuen aigua. És un espectacle fascinant anar descobrint com, amb una decoració personalitzada, cadascun d’ells es comverteix en una petita obra d’art.

Si la casa té una aparença d’acollir gent benestant, el pou queda cobert amb un treball elaborat i molt atractiu.

rural 3

Fixeu-vos amb els acabats tan delicats d’aquest altre.

rural 11

El que hi ha al costat del monestir està fet amb un aire que se li assembla.

rural 4 bona

En un país on la religió ocupa un lloc tan important és fàcil trobar pous amb ornamentació religiosa.

rural 2

Aquest pou de línies senzilles acompanya un habitatge sense pretensions.

rural 10 bona

Aquest que es mimetitza, encara més, amb el conjunt

rural 12 bona

Acabo amb aquesta imatge on es veu clarament les tres parts que presenten tots els pous: la base, feta d’un material sòlid, la part superior en la que la fusta n’és la protagonista i la coberta. La roda, l’element més important, facilita la pujada de l’aigua. La presència d’aquests pous, que es fan mirar per la varietat i la imaginació posada en embellir-los, és un tret d’aquest país que mai havia vist en cap altre indret.

rural 13 bona

Aquí podeu veure el model de carro, fonamental en el món camperol, que es fa servir arrreu del país.

rural 7 bona

I sempre. obviament, portat per un animal de carga. Què diferent d’aquí que ja fa molts anys que tractors i carretes en són els protagonistes!

rural 9

Les cigonyes sembla que han triat un lloc perillós per fer-hi el niu rebutjant la torre de l’església que hi ha a la vora.

rural 14

Aquestes petites construccions, amb les típiques pintures del món religiós ortodoxe a l’interior, es troben en alguns poblets. Senzilles i boniques, sempre mostren la creu que és el símbol més constant i repetit.

capelleta 2

Els ramats, amb un tipus d’ovelles diferents a les d’aquí, es troben per tot arreu. Aquest omple el carrer d’un petit llogaret mentre el travessa.

rural 15 bona

La cosa curiosa és que, qui fa de guia són un parell de ruquets que, a part de portar càrrega, sembla que també tenien cura de conduir el ramat. Va ser un espectacle ben curiós, que mai havia vist, aquesta convivència de burrets i ovelletes.

rural 16 bona

rural 17 bona

El pastor, amable i afable, va posar per la fotografia amb el gaiato i un dels gossos en braços. La seva imatge ha encetat aquest apartat dedicat al món rural i també el tanca.

rural 18

El món urbà també ha estat una sorpresa. No m’esperava trobar les ciutats amb uns edificis tan bonics i tot tan ben cuidat. Aquí farem una ullada a Targu Mures. En un altre post us explicaré el que són les ciutats alemanyes i podreu veure com són de fantàstiques!

Donem un tomb, pel centre de Targu Mures.

urba 3

urba 1

urba 2

urba 1

Alguns edificis oficials sorprenen per com estan de cuidats!

urba 4

urba 5 bona

urba 6urba 7 bona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: