una mica de tot arreu

Romania (2) La Bucovina, a la recerca del temps perdut

Les tres grans zones en que està dividida Romania són Valàquia, Transilvània i Bucovina. I, les muntanyes que fan de bressol a aquests paisatges amb tan encant, són els Càrpats.

Viatjant per la Bucovina un es recorda de l’obra cabdal que va escriure Marcel Proust, A la recerca del temps perdut, aquí aplicat a la vida camperola. No es veu ni un tractor ni maquinària per embalar: els animals de carga, les carretes i especialment, els pallers, ens porten el record d’uns altres temps que, a casa nostra ja són història i allí, encara avui, són el pa de cada dia.

És endinsar-te en un món en el que les cases dels camperols, solitàries o arraïmades, donen el toc de color enmig de camps segats i plens de pallers de diferents mides que es troben, en solitari o acompanyats d’altres, donant un toc peculiar al paisatge. N’hi ha a centenars, no dones abast per fer-los-hi una llambregada a tots.

Els animals se’ls hi atansen. És per això que molts estan protegits per tanques per tal de que no els malmetin.

buco 2 bona

buco 5 bona

Els trobem en solitari

buco 3 bona

…en parella

buco 7 bona

fent un trio

buco 10 bona

… o en filera de cinc

buco 12 bona

…de tres en tres que, plegats, sumen sis

buco 11 bona

…aquí arribem a la desena

buco 6 bona

El pal de paller és fonamental perquè s’aguanti bé. En aquests indrets fan servir aquesta mena d’escala perquè faci de suport.

buco 24 bona

buco 23 bona

Les tanques de fusta que envolten els camps de conreu, junt amb les edificacions i els pallers, sumats a la bellesa del paisatge ofereixen espais idil·lics.

buco 15 bona

Petits cementiris, sempre presidits per la creu. Creus com aquesta, fetes artesanalment i pintades a mà, se’n veuen contínuament a la vora de les habitatges rurals.

buco 25 bona

Aquest edifici destaca a dalt del turó: és un convent de monges ortodoxes.

buco 16 bona

Un indret amb encant

buco 22

Tot està tan ben disposat que sembla fet a mida!

buco 17 bona

Fixeu-voa en el telecadira que es veu en primer pla.

buco 19

Porta a una pista que, quan la neu cobreix aquest indret, la gent d’aquesta contrada poden gaudir esquiant en aquest racó que han preparat.

buco 18 bona

La clariana que han obert al bosc, els permet esquiar, com qui diu a peu de casa. I sempre, amb la companyia dels pallers. Si a l’hivern encara romanen dempeus ha de ser fantàstic fotografiar-los nevats!

buco 20

Veient aquest arbre primerenc, que ja es mostra despullat i anuncia la vinguda del fred i la neu, imaginem que, els petits i els més grans d’aquesta casa, segur que travessaran la tanca per gaudir amb l’esport blanc en un accés tan proper i avinent com el que tenen a la vora de casa.

buco 1

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: