una mica de tot arreu

El descobriment d’un artista, Miquel Razquin

Avui podreu gaudir amb una mostra de l’obra de Miquel Razquin. La seva vocació l’hauria portat al món de l’arquitectura degut a aquesta especial habilitat que tenia pel dibuix. També hagués esdevingut un excel·lent dissenyador gràfic, per la seva capacitat en crear i en saber triar i aconseguir unes magnífiques  tonalitats de colors barrejant les pintures amb molt encert.

Es dedicà al món de la indústria, els tribunals i la banca però ens deixà tot un conjunt d’obres, molt variades, que donen fe de la capacitat creativa, de la bona mà pel dibuix, de la seva vessant humorística i de la seva capacitat innovadora per adaptar-se a noves formes i revolucionaris conceptes de l’art.

Agraeixo a Ramon Mª Razquin, fill de Miquel, que hagi cedit totes aquestes imatges de l’obra del seu pare. Una petita part de la seva vasta producció va estar exposada a “el Campanar” en motiu de que aquest any, per Sant Jordi, es feu homenatge a aquest dibuixant, i en algunes ocasions, també esciptor.

Aquest cerverí, amb el que s’enceta la sèrie d’imatges és Josep Carcasona. Era  propietari del terreny que toca al Club esportiu Mas Duran on hi ha una petita edificació amb un diminut campanar. El dia de Sant Pere, quan la gent pujaven de missa, convidava a coca i xocolata a tothom

51

Altres dibuixos molt ben realitzats.

48

 

49

50

Cervera no hi pot faltar.

54

55

Sovint havia col·laborat amb la publicació Segarra. Aquesta portada nadalenca fou trencadora. Un pessebre de disseny a l’any 1951 havia de crear polèmica.

22

I la creà, com podeu llegir en aquest escrit.

23

Més pessebres amb traços innovadors i marcats per un esperit de modernitat, ben atrevit en aquelles dades.

27

31

Dominava l’ús de color i tenia molt enginy en fer barreges cromàtiques.

33

58

53

70

Va realitzar nombros treballs oruentats a la decoració. Dibuixava sanefes amb composicions molt encertades que després aplicava en diferents espais de la llar familiar al carrer Major. Les habitacions quedaven embellides amb aquests conjunts decoratius que, la majoria, encara avui es poden admirar.

36

37

38

71

Era un home amb un gran sentit de l’humor que va saber transmetre en alguns dels seus dibuixos. Dedicà aquesta composició al seu amic metge, el doctor Joan Boronat.

13

41

68

14

El dibuix de tipus geomètric per la creació de logos també el dominava.

43

45

Tenia molta habilitat per interpretar composicions de caràcter medieval. Aquí en podem veure una mostra.

69

Junt amb el seu germà Josep Mª van treballar en la creació d’uns llibrets en els que l’un hi participava en la part escrita o l’altre feia les il·lustracions. Són fantàstics, fets amb molta imaginació i gràcia.

74

Curiós anunci d’una exposició col·lectiva a la Sala Colom anunciada al 1946. Cal Colom devia estar,abans de romandre tocant a la plaça Major, ubicada al carrer Loberación (avui Combat)?

1946_09-1

1946_09-2

La sala d’Exposicions de la Caixa de Pensions va ser tot un referent en una època tan llunyana. El Sr. Faustino Millán, Director de la institució a Cervera i el Rector de la ciutat Mn. Ramon Rota Canal en l’acte de la inauguració d’una exposició dedicada a l’obra Miquel Razquin.

1961_12_08-3

Vista general d’aquesta sala, que feia molt goig. Recordo que, especialment per la Festa Major del Sant Crist, s’hi feien exposicions molt reexides. Jo hi havia treballat vigilant-les i atenent als visitants. El mural del fons va ser realitzat per la pintora cerverina, resident a Barcelona, Rosita Anglarill Mateu.

1961_12_08-4

Miquel Razquin en aquest dibuix ens transmet la vocació que tenia per la vessant més lineal del dibuix i que l’hauria portat a un treball dins de l’arquitectura. Aquest plànol de Cervera destaca els edificis més rellevants i sembla que va ser utilitzat per felicitar el Nadal.

26

També presidí, en gran tamany, una paret de l’Ajuntament. El podem veure al darrera d‘Antonio Xuclà, el Paer en Cap. L’home que està a la seva dreta és el Pepe Riu.

000

Tanco aquest post amb la imatge de Josep Mª  realitzada pel seu germà Miquel.

expo 7

Espero que, amb la difusió d’aquestes imatges així com també amb l’exposició que es va fer a “el Campanar”, molts cerverins i cerverines, entre les que em compto, hagim pogut descobrir l’obra variada i atractiva d’aquest  dibuixant que la majoria desconeixíem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: