una mica de tot arreu

El setge de Barcelona de 1713-1714. El convent de Sant Agustí

Barcelona què et va fer el Borbó fa 300 anys? Et va voler destruir i, amb tu com a capdavantera, enfonsar la resta de Catalunya. Felip V no sabia que Catalunya i els Catalans renaixerien amb força. Va arrassar una part de la ciutat i va enderrocar les seves edificacions perquè no en quedés ni raste d’elles. 300 anys després, vaig de camí cap el barri de la Ribera per retrobar-me amb la història, en una a la cita amb un dels llocs emblèmatics que el Borbó va voler fer desaparéixer, sense aconseguir-ho: el convent de Sant Agustí. Fent camí per la ciutat es pot veure com està més viva que mai i com no ha parat d’embellir-se i de créixer, donant-nos testimoni de la seva història i dels seus monuments, tot i fent un recorregut per diferents èpoques.

Les muralles de la ciutat, fan de fons, d’aquesta estàtua del comte Ramon Berenguer III, que el sol de tarda omple de llum

barna 1

L’art modern té també un lloc rellevant en diferents indrets de Barcelona.

barna 2

Ja al barri de la Ribera, edificis representatius d’una altra època s’afegeixen a sumar corrents arquitectòniques representades en la ciutat.

barna 3

barna 4

El modernisme, un dels trets d’identitat de la ciutat, el trobem escampat arreu.

barna 5

I les representacions del drac, amb tota classe de materials i dissenys, formen part del paisatge de Barcelona que se’ns mostra preparada per ser la capital d’un nou estat. Un Felip no va poder enfonsar-la, esperem que un altre Felip no malmeti els somni de milers i mulers de catans i catalanes.

barna 6

Ja hem arribat al nostre destí: el convent de Sant Agustí. Durant el setge de Barcelona de 1713-1714, el convent va ser un dels principals punts d’enfrontament i l’11 de setembre de 1714 patí bombardejos i quedà molt malmès. Contemplem les restes que queden dempeus, en la tarda del 18 de juliol de 2014, 300 anys després mentre el sol les daura donant-los-hi un bany de color.

agusti 1

L’any 1716, Felip d’Espanya, el Borbó de mal record, va ordenar enderrocar el convent degut a la construcció de la fortalesa de la Ciutadella. La comunitat d’agustins es va traslladar al carrer Hospital, al barri del Raval.

agusti 2

El convent construit a partir de 1349 es va acabar el 1506. En aquesta zona hi treballaven els menestrals que es dedicaven al tractament de les pells així com també els curtidors. Aquesta activitat necessita un alt consum d’aigua per tant es situava al voltant del Rec Comtal que passava pel carrer del Rec i per l’actual emplaçament del mercat del Born.

agusti 3

Quan els agustins van traslladar-se al carrer Hospital, la major part de l’antic convent fou convertit en una caserna. Fins i tot hi hagué un forn de pa.

agusti 4

Finestrals gòtics del segle XV.

agusti 5

agusti 6

El monestir gòtic de Sant Agustí Vell conserva elements de l’antic convent, com l’ala de ponent del claustre (1473-1478), que va ser restaurada i podem veure en primer pla, i una part lateral de l’església.

agusti 7

Actualment acull el centre Cívic de Ciutat Vella, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el Museu de la Xocolata.

agusti 8

Les velles parets es mariden amb els materials nous. Tot plegat conforma un conjunt d’una gran bellesa.

agusti 9

Davant l’entrada al convent hi ha la casa on va néixer, viure i morir, Madrona Clarina i Colomer (1688-1744), que es va casar amb un mercader del Born però va quedar vídua molt jove i, des d’aleshores, va dedicar la seva vida a l’Ordre de Sant Agustí. Diuen que era una santa i el seu enterrament va ser tot un aconteixement en la Barcelona del segle XVIII. El Convent de Sant Agustí va quedar petit per rebre la gent que li van anar a donar l’últim adéu.

agusti 10

L’ església del convent, actualment desapareguda, tenia a l’altar major el valuós retaule de Sant Agustí, obra de Jaume Huguet i els seus ajudants, encarrerat pel gremi de Blanquers i que es conserva parcialment al MNAC i al Museu Marés.

agusti 11 bona

Pedra i vidre conviuen amb harmònia.

agusti 12

Diferents imatges del centre cívic i del Bar del Convent.

agusti 15

agusti 16

agusti 17

Les restes del convent van ser refetes per Pere Bertran entre 1738 i 1748. La major part van ser enderrocades, tal com s’ha dit, per construir-hi una casena militar. Es va conservar una part lateral de l’església i l’ala de ponent del claustre gòtic, del segle XV, que s’integraren dins del nou l’edifici.

Aquest conjunt fou l’escenari de les dues representacions teatrals que, dins del Grec 2014, es van programar pels díes 17 i 18 de juliol. Demà un informaré d’aquest fantàstic i emotiu espectacle realitzat en un escenari que fou protagonista de la batalla final de Barcelona.

agusti 18

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

<span>%d</span> bloggers like this: