una mica de tot arreu

Tricentenari 1714-2014 (1) Tresors de Cervera al Paranimf.

En motiu de la celebració del Tricentenari i atés que Cervera forma part de les ciutats vinculades amb aquest esdeveniment, el Paranimf de la Universitat s’ha vist afectat per una sèrie de millores importants. Dijouspassat va tenir lloc la presentació a nivell de l’estat de la Ruta 1714 i el lloc triat per fer-ho va estar aquest Paranimf. Va ser un acte molt ben preparat, dels millors que s’han vist mai en aquest espai, i va comptar amb la presència de noms rellevants així com de la premsa i de les TV. Informaré de tot el que es va fer.

Començo aquest post per mostrar-vos les imatges dels vitralls que hi ha a les finestres del Paranimf i que aquest dia lluïen espectaculars. Les podeu veure totes i fixar-vos, una per una, en els detalls amb que estan decorades.

tra 1

tra 2

tra 3

tra 4

tra 5

tra 6

tra 7

tra 8

tra 9

Un cop havíem traspassat la porta d’entrada al Paranimf vèiem, a mà dreta i mà esquera, els dos espais expositius que s’hi han instal·lat amb una colecció d’elements procedents de la Universitat de Cervera. Un muntatge del que ha tingut cura Alba Cuñé i que, com tots els treballs signats per ella, en aquest cas com a dissenyadora museogràfica, els presenta amb una estètica impecable i atractiva i una organitació perfecta. Un magnífic resultat producte d’una feina molt ben feta.

tra 27

Orientant-nos cap a la dreta comencem a admirar una part de l’exposició.

P1480137

Espectacular maqueta de la Universitat feta per Joan Feliu.

P1480011

Vista lateral de la maqueta.

tra 11

Diferents peces de roba i birrets que formen part del material que es conserva de l’època d’activitat d’aquest recinte universitari.

tra 10

tra 13

Sorprenen els detalls d’aquestes peces: llacets originals……

tra 14

botonadures molt elaborades i filigranes a la part alta dels birrets…

tra 21

Conclusions acadèmiques presentades el 24 de maig de 1828. Impremta de la Universitat (Bernat Pujol, impressor). La d’aquesta imatge està feta amb roba de seda brodada.

tra 15

A mà esquerra trobem l’altre espai expositiu.

tra 26

El Segell Menor i el Segell Major són de bronze i segueixen el model proposat pel P. confessor Guillermo Daubenyar i que resolia el debat al voltant del disseny de l‘heràldica de la Universitat de Cervera.

tra 16

La imatge de la Puríssima és l’emblema que presideix tots els actes cerimolnials de la vida universitària i que apareix en escuts, banderes, estendars o els draps del timbal.

tra 17

La taula d’escrutinis presenta la llegenda MENSA SCRUTINIORUM.

tra 24

Feta amb fusta de noguera s’hi poden veure nou calaixos amb nou compartiments. Cadascun correspon a cada vot. Al fons, hi ha uns noms escrits en uns petits rètols. Un d’aquests noms de catedràtics és Ramon Congost, ascendent directe de la família Razquin.

tra 18

La funció dels timbals era anunciar l’arribada de la corporació municipal. Van ornats amb l’emblema de la Immaculada, patrona de la institució. Aquest el podem veure recobert amb un drap de vellut verd amb brodats, serrells, galons i garlandes.

tra 19

No deixeu de visitar aquesta exposició ja que, en aquest post, està molt resumida tota la interessant informació que acompanya aquest magnífic muntatge. Llegint totes les explicacions i veient els elements exposats, us adonareu del bé que informa de moltes coses curioses i interessants pel que fa a la vida de la Universitat i del que l’envoltava, en el temps en que professors i estudiants omplien de vida aquest vast recinte.

tra 12

Demà podreu veure el primer post que informarà sobre l’espectacular acte de presentació de la Ruta 1714 que tingué lloc al Paranimf.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: