En motiu de la celebració del Tricentenari i atés que Cervera forma part de les ciutats vinculades amb aquest esdeveniment, el Paranimf de la Universitat s’ha vist afectat per una sèrie de millores importants. Dijouspassat va tenir lloc la presentació a nivell de l’estat de la Ruta 1714 i el lloc triat per fer-ho va estar aquest Paranimf. Va ser un acte molt ben preparat, dels millors que s’han vist mai en aquest espai, i va comptar amb la presència de noms rellevants així com de la premsa i de les TV. Informaré de tot el que es va fer.
Començo aquest post per mostrar-vos les imatges dels vitralls que hi ha a les finestres del Paranimf i que aquest dia lluïen espectaculars. Les podeu veure totes i fixar-vos, una per una, en els detalls amb que estan decorades.
Un cop havíem traspassat la porta d’entrada al Paranimf vèiem, a mà dreta i mà esquera, els dos espais expositius que s’hi han instal·lat amb una colecció d’elements procedents de la Universitat de Cervera. Un muntatge del que ha tingut cura Alba Cuñé i que, com tots els treballs signats per ella, en aquest cas com a dissenyadora museogràfica, els presenta amb una estètica impecable i atractiva i una organitació perfecta. Un magnífic resultat producte d’una feina molt ben feta.
Orientant-nos cap a la dreta comencem a admirar una part de l’exposició.
Espectacular maqueta de la Universitat feta per Joan Feliu.
Vista lateral de la maqueta.
Diferents peces de roba i birrets que formen part del material que es conserva de l’època d’activitat d’aquest recinte universitari.
Sorprenen els detalls d’aquestes peces: llacets originals……
… botonadures molt elaborades i filigranes a la part alta dels birrets…
Conclusions acadèmiques presentades el 24 de maig de 1828. Impremta de la Universitat (Bernat Pujol, impressor). La d’aquesta imatge està feta amb roba de seda brodada.
A mà esquerra trobem l’altre espai expositiu.
El Segell Menor i el Segell Major són de bronze i segueixen el model proposat pel P. confessor Guillermo Daubenyar i que resolia el debat al voltant del disseny de l‘heràldica de la Universitat de Cervera.
La imatge de la Puríssima és l’emblema que presideix tots els actes cerimolnials de la vida universitària i que apareix en escuts, banderes, estendars o els draps del timbal.
La taula d’escrutinis presenta la llegenda MENSA SCRUTINIORUM.
Feta amb fusta de noguera s’hi poden veure nou calaixos amb nou compartiments. Cadascun correspon a cada vot. Al fons, hi ha uns noms escrits en uns petits rètols. Un d’aquests noms de catedràtics és Ramon Congost, ascendent directe de la família Razquin.
La funció dels timbals era anunciar l’arribada de la corporació municipal. Van ornats amb l’emblema de la Immaculada, patrona de la institució. Aquest el podem veure recobert amb un drap de vellut verd amb brodats, serrells, galons i garlandes.
No deixeu de visitar aquesta exposició ja que, en aquest post, està molt resumida tota la interessant informació que acompanya aquest magnífic muntatge. Llegint totes les explicacions i veient els elements exposats, us adonareu del bé que informa de moltes coses curioses i interessants pel que fa a la vida de la Universitat i del que l’envoltava, en el temps en que professors i estudiants omplien de vida aquest vast recinte.
Demà podreu veure el primer post que informarà sobre l’espectacular acte de presentació de la Ruta 1714 que tingué lloc al Paranimf.