una mica de tot arreu

Els 50 anys de l’Institut Antoni Torroja

L’Institut Antoni Torroja ha complert 50 anys. I per tal de celebrar-ho s’han programat moltes activitats. A part de l’acte que tingué lloc al Paranimf de la Universitat de Cervera, extraordinari i impactant, cal esmentar l’exposició muntada al voltant de la història d’aquests profitosos 50 anys i que s’ha pogut visitar fins avui. En motiu de la seva cloenda i, per tenir-ne un testimoni gràfic, en podreu gaudir per mitjà d’aquest post.

insti 2

No cal dir que veure-la en directe a la sala d’actes de l’institut no té res a veure amb aquestes imatges. El que sí voldria, per qui no hi ha pogut assistir, és que tingués una idea aproximada del conjunt d’espais que sumats donen com a resultat aquesta magnífica mostra dissenyada per la professora de dibuix del centre, Roser Sàrries. Una professional que ha transmés el seu saber fer en tot el conjunt de detalls que, un rere l’altre, anirem descobrint al fer via per la sala.

Tot i entrant, trobem la possibilitat de fer-nos una fotografia picant l’ullet al pas del temps. El nostre rostre actual aparellat amb l’uniforme que, durant els primers anys era d’ús obligatori, ens ofereix la possibilitat d’aconseguir una imatge on la part lúdica es barreja amb l’enyor d’altres temps.

insti 5 bona

Aquesta idea de la Roser en presentar tot un conjunt de fotografies, en que tothom s’hi troba amb una pila d’anys menys, és visualment molt atractiva.

any 3

La Montse Pont, una de les primeres professores destinades a aquest institut, és qui ha tingut cura, tants anys després, de preparar amb molt encert, el llibret commemoratiu del cinquentenari. Aquí la veiem, a l’esquerra de la fotografia en blanc i negre.

any 4

La imatge del dictador, les divisions de tres xifres i més, els antics pupitres… tot ens porta a recordar uns temps que van ser els de molts i moltes…

any 5

… aquestes làmines d’anatomia, aquests llibres que ja no s’editen, aquestes capses amb els compassos…

any 6

Tot ens porta el record de les mil coses que aixoplugava aquest rètol de fusta, tan ben conservat, i que donava entrada al nom del centre. Al costat una preciosa fotografia d’un alumne participant a la Fira de Sant Isidre.

any 7

Aquí la podeu veure més a prop.

expo 1 bona

Una altra imatge pel record. En blanc i negre, descobrir els noms de cadascuna d’aquestes joves alumnes, atentes i concentrades en la lectura, ha estat una experiència de recerca de semblances i records de velles fesomies…

any 8

Els tallers de forja i el de marqueteria ens deixen treballs que podem admirar.

any 9

Així com també l’apartat dedicat a labors.

any 10

Les noves tecnologies i la modernitat queden reflectides en aquests estris i en el disseny del mobiliari.

any 11

Un mural expressiu i simpàtic ens porta a adonar-nos de que el transport escolar també va ser protagonista d’una època.

any 12 any 13

Cal recordar que a l’any 1964 els nois i noies estaven separats a l’aula, en entrar i sortir el professor s’havien d’alçar en senyal de respecte, l’uniforme era obligatori, el curs s’iniciava amb una missa, l’idioma era obligatòriament el castellà i es formaven files al pati per entrar a les aules. Uns temps que ara ens semblen prehistòrics.

any 14

Les primeres revistes que s’editaren al centre…

any 15

Un bellíssim espai, en el que la fotografia no li fa l’honor, és el que podríem anomenar construint futur. Ex-alumnes treballant en tots els sectors econòmics del nostre país i arreu del món confirmen la feina ben feta. I aquest és el muntatge que transmetren aquests estris que queden sota una llum que els hi dóna protagonisme.

any 16

Vista general de la sala. Aquest muntatge va ser possible gràcies a la cessió, per part del Centre Espígol, d’aquest conjunt de panels que serveixen com a suport de molts dels elements que es mostren en aquest espai expositiu, alhora que fan la funció de separadors d’ambients.

any 18

A mà dreta es veu un audiovisual on queda constància de les diverses activitats que han realitzat el alumnes al llarg d’aquests 50 anys: festivals, teatre, setmana cultural, tallers, setmana blanca, excursions, intercanvis…

any 19

A l’any 1975 l’Institut passa a ser centre de BUP i es crea la secció de Formació Professional.  I a partir del 80, de mica en mica, es va introduint el català, canvien les normes de disciplina, arriben els primers ordinadors, l’institut bull d’activitats: cineforum, viatges, teatre, setmana cultural, setmana blanca…

any 21

S’acaba el recorregut amb aquesta escultura de pedra que representa la imatge del doctor Antoni Torroja, rector de la Universitat de Barcelona, que va ser decisiu, als anys 60 del segle passat, perquè es concedís l’institut a Cervera.

any 22

Tocant a la porta de la sala d’actes, l’antic espai realitzat en fusta en el que el porter rebia tothom, ens acomiada tot i despertant uns records inolvidables d’un temps en que el treball dels artesans arribava a tot arreu.

insti 4

expo 2

Els sostres dels passadissos, plens de garlandes amb el logo del cinquantenari, quedaven embellits amb la manera de pintar personalitzada de cadascun dels alumnes que van col·laborar en la realització d’aquesta decoració.

expo 3 bona

expo 4 bona

Voldria tancar aquest post amb algunes imatges de l’acte solemne de celebració del cinquantenari que tingué lloc al Paranimf. Aquests joves, van manifestar el seu desacord amb la política de retallades. Ho havien de fer per donar testimoni d’un tema tan dolorós. La llàstima va ser que la Sra. Consellera, que queda il·luminada al darrera, no estés en absolut a l’altura de les circumstàncies. Ens va donar una lliçó del que mai s’ha de fer i de com es pot deixar un record ben desagrable quan es perden els papers.

any 30

Parla la Sra. Rigau. Deixem-ho en blanc i negre perquè amb la seva reacció ens va deixar sense color.

any 31

El color va tornar amb el tot el seu esplendor a la segona part de l’acte. Montse Pont en fa la presentació i les Mezzos ja estan preparades per l’actuació magistral que quedarà per sempre en el record dels que en van gaudir. Amadeu Pipó, amb molt encert, va tenir cura del so i la llum.

any 35

Aquesta magnífica senyera acomiadava a tots els assistents a aquest acte. Des d’quí cal felicitar a totes les persones que han fet possible al llarg d’aquest any tot el seguit d’esdeveniments programats per celebrar els 50 anys de vida de l’Institut Antoni Torroja.

any 36

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: