una mica de tot arreu

13ena Edició Cursa Ciutat de Cervera (1)

Cervera és una ciutat amb gran potencial turístic que ve donat per un conjunt de factors: històrics, de tradicions, de paisatge… que la converteixen en un indret únic. El seu perfil, especialment de nit, amb una il·luminació espectacular de les muralles que encerclen la vila, és una imatge d’una gran bellesa estètica. El pas dels anys ha marcat els diferents espais i ha aconseguit convertir la capital de la Segarra en un punt de referència tant per la seva importantíssima història com per les edificacions que en són el seu reflexe.

Hi ha uns trets evidents i destacats que la fan única. Són la seqüenciació de les tres Torres de la ciutat que marquen èpoques i maneres de fer molt rellevants. A la part antiga de Cervera, destaca per la seva estètica el símbol més representatiu de la ciutat, la Torre de la Fe, que és el Campanar i que simbolitza un passat en el que l’església tenia un paper protagonista en tots els àmbits de la vida quotidiana… A Cap Corral, la zona per la que Cervera anava creixent té com a protagonista la Torre de la Ciència, en realitat són dues, que magnifica l’època que es va construir l’edifici de la Universitat símbol del saber i la cultura i, cap els afores trobem la Torre del Treball, l’edifici del Sindicat Agrícola que tanca aquest triple simbolisme fent referència a una època en que el treball industrial es desenvolupava arreu donant pas a una nova manera de fer i de viure.

Amb aquesta breu explicació us convidem a que feu una visita per la ciutat a través d’aquestes imatges que volen donar-vos unes pinzellades visuals d’alguns dels trets de la ciutat. Tenint una història i un patrimoni tan ric és obvi que ens deixarem moltíssimes coses però des d’aquí us convidem a que visiteu la nostra ciutat per tal de profunditzar més en els tresors que hem heredat dels nostres avantpassats i dels que n’estem molt orgullosos i que procurem potenciar, preservar i estimar.

El recorregut que seguireu per Cervera a través d’aquestes imatges és el mateix que fareu vosaltres pels afores i pel centre de la ciutat al participar en la XIII Edició Cursa Ciutat de Cervera.

No és el punt de sortida però introduim el nom de la ciutat que es troba, fet en ferro oxidat, en una de les rotondes d’entrada a Cervera. Amb ell us donem la benvinguda i esperem tenir-vos entre nosaltres així com també que el vostre pas per la ciutat us deixi un molt bon record.

fon cervera

Davant d’aquest espai comença la cursa. Forma part del complex de llocs habilitats per activitats esportives. A pocs metres d’aquí, des de fa una quants anys, surt la Marxa dels Castells, l’activitat més important de caire esportiu que s’organitza a la Segarra. Aquest any hi va haver més de 2.800 participants. Tot un èxit!

fon piscina cuberta bona

Després de fer un bon recorregut arribareu a la Torre del Treball, l’antic Sindicat Agrícola. Des d’aquí retornareu un altre cop al punt de sortida des d’on seguireu la cursa per …

sindicat

… la rotonda on podreu gaudir amb un conjunt d’oliveres, l’arbre segarrenc per excelència. Aquí teniu el perfil d’una d’elles, la de més tamany, que, com podeu veure, té una forma molt curiosa. Sembla una escultura en la que la simetria hi juga un paper important!

fon rotonda olivera

La zona del Polígon us porta a fer un recorregut per un espai, comú en moltes ciutats, on les naus industrials en són les protagonistes. Aquesta havia estat l’antiga MAI on hi treballava moltíssima gent, tant de la ciutat com de les rodalies.

fon poligon

Aneu en direcció a ponent i, des d’aquí, es pot gaudir d’unes impressionants postes de sol. És un dels trets més característics de la ciutat. Són d’una gran bellesa i, especialment en temps tardorals, encenen el cel amb tota una gamma de colors espectaculars. A pocs quilòmetres, el perfil del castell i del poble de la Curullada, es retalla damunt aquest cel rogenc.

fon posta de sol

De retorn, i ja entrant a la zona habitada, es troba aquesta Creu de les Orenetes, que marcava la cruïlla d’uns camins i que ens porta el record d’altres maneres de marcar el territori.

creu orenetes

En ple centre de la ciutat i a la meitat d’aquest passeig, en el que hi havia un tram de  l’antiga muralla, podeu admirar el pas anomenat portal de cal Vega, que dóna entrada a la popular plaça Santa Anna.

fon carreró casal

En aquest tram ja podeu veure les restes de l’antiga muralla de Cervera, realçada per aquesta escala de caragol, de principis de segle passat, que dóna un ús pràctic per fer drecera.

fon escala caragol

Aquest edifici senyorial que té la façana al carrer Major, el principal de la part antiga de la ciutat, és un dels que queden amb uns interiors bellíssims i que són una mostra de les magnífiques cases que es van construir a la ciutat. És propietat de la família Solsona i va ser la llar dels poetes Josep i Isabel, molt apreciats i valorats a Cervera.

fon casa solsona

A la dreta, i al final del passeig, el Conservatori de Música, acull una de les activitats en les que Cervera ha destacat més en aquests darrers anys. La ciutat compta amb una realitat musical de les més importants del país.

fon conservatori

La muralla queda tallada per donar pas al carrer Estudivell que acull els jutjats i porta directament al cor de la ciutat vella.

fon jutjats i muralla

Una de les entrades al carreró Sabater, un passatge amb molt encant, que té veinatge amb la façana posterior de l’església de Sant Joan de Jerusalem.

sant joan jerusalem darrera

Continuarà.

TÍTOL del proper POST nº 91   13ena Edició Cursa Ciutat de Cervera (2)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: