una mica de tot arreu

Gaudí fóra casa

Només tres obres va fer Gaudí fóra de casa, fóra de Catalunya. Són el Palau Episcopal de Astorga, la Casa de los Botines de León i El Capricho a Comillas.

Avui enceto aquest post, que precedeix a un altre en el que s’explicarà la vinculació d’un grup de catalans amb aquesta ciutat de Cantàbria. Una història ben curiosa d’uns fets que desconeixia completament.

Gaudí havia treballat amb l’arquitecte Joan Martorell que realitzà diferents encàrrecs pel marquès de Comillas i d’aquí va venir que un cunyat del marqués, Maximo Díaz de Quijano, que volia una residència d’aire oriental per passar-hi el temps de vacances, escollís Gaudí perquè en tingués cura.

Va ser construïda entre el 1883 i el 1885 al mateix temps que s’estava fent la Casa Vicens Vives a Barcelona.

El geni del nostre arquitecte més universal no deixa indiferent i El Capricho és una obra d’art. Els gira-sols són la part més identificativa dels acabats però cada racó, cada angle, cada espai té quantitat de detalls que cal admirar i gaudir.

El temps, amb aquests cels apagats, no ajuda a donar bones imatges però, una visita a l’espai tant si regalima aigua com si no, és del tot gratificant.

gaudi 1

Aneu mirant els detalls i la perfecció dels acabats…

gaudi 3

… la fusteria interior, especialment els sostres, són d’una gran bellesa.

gaudi 4

La forja, com tota la dissenyada per Gaudí, és original i sorprenent. Aquests bancs de ferro posats d’esquena a l’exterior en donen fe.

gaudi 5

La forma de les xemeneies, ben original, embellida amb detalls exclusius.

gaudi 6

El totxo és la base de la construcció. Els gira-sols li donen la vida i el color.

gaudi 7

No hi ha fotografies de l’interior perquè el dia que el vaig visitar diluviava i no vaig agafar la màquina. És d’un gust exquisit i, al mig de l’edificació hi ha un espai ovalat que es va dissenyar com a hivernacle, que sorprén. L’exterior també ideat per Gaudi acompanya aquesta petita-gran obra d’art.

Des d’un banc, una reproducció de la figura de l’arquitecte, ens dóna la impressió que personalment està contemplant la seva obra. Avui El Capricho es propietat d’un grup japonès. L’admiració dels japonesos envers l’bra de Gaudi és infinita. Sort que la Sagrada Família no està a la venda!

Aquesta torre punxeguda que surt a la dreta de la fotografia, també età estretament vinculada amb Gaudí. Al post de demà ho explicaré.

gaudi 8

TÍTOL del proper POST.- nº 88     Catalans a Comillas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: