una mica de tot arreu

Varsòvia aposta pel record i pel disseny

Una de les ciutats d’Europa que va quedar més malmesa per la segona guerra mundial va ser Varsòvia. Però avui és una de les que cal recomanar per fer-hi una visita. No han oblidat en cap moment tota la devastació que van patir però han sabut apostar per la modernitat, tenint sempre present el record per no oblidar.

Faig aquí una comparació amb edificis, espais i monuments que van ser fet en èpoques passades comparant-los amb altres de contemporanis amb els que hi tenen una certa semblança.

Detall d’un racó del casc antic de la ciutat…

var 19

La Biblioteca de la Universitat de Varsòvia. Al terrat de l’edifi hi ha el jardí botàncic  més gran d’Europa. És espectacular!

var 1 bona

Una església que s’enlaira…

var 14

…i uns edificis que també ho fan.

var 12

Una representació agradable d’uns joves als que no els hi ha tocat el …

var retallada bona

..patiment, l’angoixa i la mort dels joves jueus del Ghetto.

var 16

Una peca clàssica que, posada al centre de la plaça, l’embelleix .

var estatua cavallets

Peces gens clàssiques que, posades al davant d’aquest edifici, també l’embelleixen.

var 10

El ferro, sobresurt de la paret, oferint un bell treball de forja i donant llum als vianants.

var 21

El perfil del soldat, sobresuurt, amb dolor i foscor, oferint el record de fets que no es poden oblidar.

var 20

Seguim amb el record. Aquesta composició escultòrica fraccionada en diferents temes és un record contra l’oblit. En un dels llocs més cèntrics de Varsòvia, dia rere dia, recorda als visitants i als de casa, que mai oblidaran el que va passar. Els soldats surten de les clavegueres, ja que durant la insurrecció, es van fer servir continuament per transitar d’un lloc a l’altre.

var 4

Aquest monument, espectacular i emotiu, és una de les imatges de Varsòvia que no s’obliden. Fet per Wincenty Kucma recorda la Insurrecció de 1944 i va ser inaugurat el 1989. A la dreta, l’església de Nostra Senyora, Reina de Polònia, és un edifici molt emblemàtic ja que al seu interior, tenint en compte que és l’esglèsia de l’exèrcit, es pot fer un recorregut pels fets més importants de la història del país. Durant la guerra va funcionar com hospital de campanya.

var 5

Un altre grup escultòric d’aquest monument també carregat de simbolisme i emoció.

var 6

Amb aquestes imatges heu pogut veure com aquesta ciutat, sense renunciar a recuperar tot el que s’havia destruit, aposta per seguir embellint els seus espais amb edificis, monuments, escultures… que recorden el que està fet d’anys i, ho barregen amb l’actual, aconseguint una estètica magnífica. Mireu aquesta foto on es veu molt bé aquesta barreja d’estils i, quan pugueu, aneu a visitar Varsòvia. Us asseguro que us emportareu un bon record!

var antic nou

Acabo aquest post amb una curiositat que no he vist en cap altre lloc. En aquesta esglèsia s’hi troba un record del músic polac, Frederic Chopin. Ell va morir a Paris i allí el van enterrar. Doncs què hi tenen  aquí?. Ni més ni menys que el seu cor. Li van treure del pit i el van portar a la seva estimada Varsòvia perquè, una part d’ell es quedés eternament a la ciutat, una ciutat que també l’estima.

var 3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: