una mica de tot arreu

Corpus 2013.- Catifes i Processó

Una any més i ja ens trobem fent catifes al carrer Major! La festa de Corpus porta moltes activitats a Cervera. Totes les que fan referència amb la Festa de la Colla dels diables Carranquers ja s’han explicat. Avui toca veure com es van fer les Catifes i també el pas de la Processó.

La primera que trobem és la que fan les monges de la Vetlla. Sempre s’hi esmercen molt i aquest any semblava que, fent servir diferents tonalitats de serradures, pintaven un quadre.  En aquesta primera fotografia, podeu veure amb quina habilitat realitzaven la seva feina.

corpus 8 obra d'art

Aquest dibuix, que tal com us deia sembla pintat ja el tenen enllestit. Ara cal fer els acabats i donar-la per feta!

corpus 9

Des de l’església, on les monges han dibuixat la seva catifa  els voluntaris van avançant carrer Major avall omplint-lo amb els dissenys triats per aquest any. És molt important comptar amb tantes persones que, desinteressadament, passen el matí intentant fer un treball artístic amb l’objectiu de  reviure una tradició que, durant molts anys, havia desaparegut.

Una de les catifes petites amb el símbol de Corpus: el calze.

1 1

Una altra amb el disseny de l’associació Seny Major.

1 2

I una amb l’escut de Cervera.

1 3

Anem avançant…

posar-la ara

Voluntaris acabant de polir una catifa de les llargues.

corpus 2

Cal valorar molt positivament el fet de que vinguin grups que pertanyen a diferent associacions, per tal d’ajudar, i que fins i tot completin una catifa, la seva. En aquest cas, el jovent que vèiem treballant amb tanta cura són…

corpus 1

… de la Creu Roja. Un cop acabada la feina, posen per la foto, acompanyats del president de l’entitat, Ramon Gené.

ramon gene

Els Geganters també hi han dibuixat el seu  símbol.

1 4

Tothom enfeinat avançant, carrer Major avall, en la confecció de les catifes. A mà dreta, vèiem un discret Josep Mas,  fent anar l’escombra. Si tot aquest muntatge ha estat possible ha sigut per la feina prèvia que ha fet el Josep. Ell ha tingut cura de recollir el material: gespa, marro, serradures… i, el més important, tenyir aquestes serradures amb colors vius i atractius. Feina que ha fet, estenent-les al terra dels grans espais amb que compta el Sindicat de Cervera. D’això se’n diu passar al davant i donar exemple a tots!

catifa 2

Fragment de la catifa, que la fotografia no fa honor a com realment va quedar: esplèndida, i  que cada any fan un grup de responsables de la Residència Mare Janer…

corpus miquel 2

… que veiem aquí, al costat de l’altar, del que també tenen cura. La pocessó en el seu recorregut habitual des de Santa Maria fins a l’església de la Companyia, fa una parada en aquest indret, recuperant antigues tradicions.

corpus miquel

Aquest disseny va ser nou: ha estat un any d’estelades i no hi podia faltar una catifa que la representés!

1 5

La Victòria Fusté, junt amb el seu marit Josep Mas, del que ja he parlat abans, formen el binomi que endega i tira endavant aquest projecte. Amb la seva habilitat pels treballs artístics es cuida, entre moltes altres coses necessàries pel correcte desenvolupament d’aquesta activitat, de fer els acabats a les catifes per posar-hi els detalls que faltin.

victoria 3

Si algú té una foto més reexida que aquesta me la pot passar que la canviaré. El cas és que no en tenia cap més en la que es pogués veure aquesta catifa que es va fer només amb flors i que va ser la darrera en acabar, tancant així el treball de tots, i que és la primera que es  quan passa la processó.

corpus carme

Un costum molt arrelat en diferents festes i , molt especialment en la de Corpus, és ornamentar els balcons posant-hi una peça de roba, d’un sol color o bé amb dibuixos. S’anomena domàs i abans no hi havia cap casa que no en reservessin algun per vestir els balcons. Aquí podem veure la Concepció de cal Morell com, amb molta cura, estén el domàs al balcó de casa seva.

concepcio morell

Un altre balcó llueix amb un domàs molt vistós.

domas puig

La processó de Corpus ja s’enfila pel carrer Major…

processo 1 la  bona

Començant a trepitjar la primera catifa que es troba en el camí.

corpus 3

A punt d’arribar a l’església on s’acaba aquesta manifestació religiosa. El terra llueix amb dibuixos i colors i el balcó ens mostra la seva florida vermella que queda realçada amb aquest domàs de seda.

corpus 5

La magnífica catifa que tanca el recorregut i que condueix a l’interior de l’església, on entra tothom, un cop ja desfeta la processó.

catifa monges

Ramon Gené destaca amb la seva alçada, tot i portant el Tàlem.

corpus 6 ramon

Vidre, pedra, roba adamascada i serrell daurat contrasten amb la Custòdia, protagonista en la Diada de Corpus.

processo 2

La bellesa d’un siluetejat.

processo 3

El Tàlem es plega, per entrar dins l’església, on tindrà lloc l’acte final que tancarà la part religiosa de la Festa de Corpus.

corpus 7 talem darrera

TÍTOL del proper POST.- nº 78.- Corpus 2013. El Seguici

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: