una mica de tot arreu

Processons a Cervera.- 2

Seguim buscant imatges d’aquestes que, cada vegada semblen més llunyanes, ja que el que representen està molt distant dels costums actuals.

Les que, tot i que les veiem amb aquest color que ens parla d’anys enrere, no han canviat tant són les que fan referència al folklore popular. Parlo específicament de la darrera fotografia del post d’avui que, tot i que està feta abans de la guerra, si ara la contempla un infant de seguida dirà: Uns gegants!. Justament aquest va ser l’últim dia que els cerverins van gaudir d’aquesta parella, els gegants vells. Era el mes de febrer de 1936 i encapçalaven la processó del Santíssim Misteri. Al juliol va esclatar la guerra i, si és correcte com ho tinc documentat, ja no en van sortir en cap més. Caldrà esbrinar si per Corpus, que és al juny, se’ls va veure i si hi va haver processó.

Torno al que deia respecte a que els nens i nenes reconeixerien els gegants. Això vol dir que anem bé i que hem conservat les tradicions i que, si uns d’aquests personatges populars van desaparéixer, la gent de Cervera es va esmerçar a construir-ne uns altres, que són els que han arribat a la mainada actual.

El repte d’endevinar els protagonistes d’aquestes fotografies segueix sent un bon motiu per admirar-les i mirar-les detingudament perquè sempre es descobreix algun nom nou, algú que no tenia identificat, com ha passat en els posts anteriors.

Fotografies de la processó del Cor de Maria.

pro 6

Mª Dolors Tarsà, Paquita Ferran i Conxita Segués.

pro 33

Dempeus: Xavier Sanz Pereta, Enric Villarroya, Antoni Bonet i Ramon Pipó Caballol.

Agenollats: Ramon Font Bové, Minguell i Noguera Vilalta.

Fotografies de la processó de Corpus.

pro 5

D’esquerra a dreta, Dolors Vendrell “Doloretes”, Mª Dolors Gomà de Vidal, Anita Llamas, Regina Vendrell de “ca la Batlla”, la del front ample, no identificada, Carme Comas i Cinta Rosich.

Per Corpus els carrers i places de Cervera lluïen plenes d’enramades. La Paeria, donant exemple al poble, ben engalanada.

pro 28

Fotografia de la processó de Primera Comunió.

pro 23

Només hi ha identificada Dolors Vila. Ella possiblement en coneixeria més.

Sortosament aquestes exhibicions les joves militaritzats, assistint a una processó,  són història. Com també ho és el cartell de la pel·lícula del diumenge i les fotografies de seqüències del films que l’acompanyàven.

pro 2

Els gegants vells encapçalen la processó del Santíssim Misteri al febrer de 1936. Obsrveu, a mà esquerra, una preciosa tribuna, avui desapareguda. Un altre element de la plaça de sant Miquel del que jo en podem gaudir, com la font, les vidrieres de la carnisseria…

pro 25

TÍTOL del proper POST.- nº 63 .-Què hi fan els velluts, un dia com avui, a Santa Maria?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: